c S
Dnevne novosti

Priopćenje sa zatvorene sjednice Vlade RH

02.11.2009 08:19 ZAGREB, 30. listopada 2009.(Hina) Na zatvorenom dijelu sjednice, hrvatska Vlada usvojila je Izvješće o zaključcima i preporukama Nadzornog odbora za praćenje provedbe programa IPA u Republici Hrvatskoj, priopćeno je iz vladina Ureda za odnose s javnošću.
Izmijenjen je Zaključak o osiguranju sredstava za provedbu Odluke o mjerama za rješavanje krize u mliječnom sektoru, isplatu punog iznosa potpore za ratarske kulture iz proljetne sjetve 2008. godine, trajne nasade za 2008., preradu ploda masline roda 2008., maslinovo ulje prodano u 2008., duhan otkupljen 2008., te sadni materijal proizveden i prodan u 2008., od 26. lipnja 2009. godine.

Također je izmijenjena i Odluka o mjerama za rješavanje krize u mliječnom sektoru, kojom se, radi sređivanja nepovoljnog stanja u proizvodnji mlijeka, uvode mjere sufinanciranja otkupa sirovog mlijeka. Za to su osigurana sredstva u iznosu od 180.000.000,00 kuna. Donesena je i Odluka o provođenju mjera tržne intervencije za pšenicu i uljanu repicu, u cilju reguliranja tržišta žitarica i uljarica.

Prihvaćeno je Izvješće o trenutnom stanju domaće proizvodnje za polutvrde sireve i nadomjeske za sir te je donesena Odluka o uvođenju zaštitne mjere prilikom uvoza polutvrdih sireva. Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak ili drugim poslovnim bankama u zemlji i/ili inozemstvu dano je jamstvo za izravno dugoročno zaduženje Uljanik Brodogradilišta d.d., Pula, za zamjenu kratkoročnih kredita dugoročnim kreditom.

Donesena je Odluka o rotaciji, broju i organizacijskoj strukturi pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske u mirovnoj misiji Ujedinjenih naroda na Golanskoj visoravni (UNDOF). Radi se o obavljanju redovite rotacije, a u mirovnu se misiju upućuje 91 pripadnik OSRH, dok se dvojici produljuje mandat sudjelovanja, stoji u priopćenju vlade.

Pokrenut je postupak za sklapanje Ugovora između Vlade Republike Hrvatske i Švicarskog Saveznog Vijeća o obavljanju dohodovne djelatnosti osoba koje su u pratnji članova diplomatskih misija, konzularnih ureda i stalnih misija. Hrvatskom gimnastičkom savezu dana je suglasnost za održavanje Svjetskog kupa u muškoj i ženskoj športskoj gimnastici, koji će se održati u Osijeku, od 4. do 9. studenog ove godine.

Prihvaćena su pokroviteljstva nad III. Kongresom kirurga srednje Europe i V. hrvatskim kirurškim kongresom s međunarodnim sudjelovanjem, koji će se održati u Dubrovniku od 28. travnja do 1. svibnja 2010. godine, te nad XIX. Međunarodnom manifestacijom vinogradara i vinara "Sabatina 09", koja će se održati u Splitu, od 5. do 7. studenog ove godine. Vlada je, navodi se u priopćenju, prihvatila Pismo namjere o suradnji glede Borbene skupine Europske unije u 2012. godini. Naime, dugoročnim planom razvoja Oružanih snaga RH 2006.-2015. godine, predviđen je aktivan doprinos RH misijama Europske unije, koji uključuje i angažman u borbenim skupinama (EUBG).

Ovime Hrvatska daje konkretan doprinos sposobnostima EU za upravljanje krizama, profilira se kao pouzdan partner koji može odgovoriti većim sigurnosnim izazovima i jača svoj politički i vojni kredibilitet. Prihvaćen je i Memorandum o suglasnosti između Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva i Ureda Vlade Republike Slovenije za lokalnu samoupravu i regionalnu politiku, Slovenskog radnog fonda za regionalni razvoj i slovenskog Ministarstva financija o provedbi "IPA prekograničnog programa Slovenija-Hrvatska 2007.-2013."

Vlada je upoznata s Memorandumom o suglasnosti o suradnji između Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske i Ministarstva unutarnjih poslova Republike Kosova, kao i s Memorandumom o suglasnosti između Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa Republike Hrvatske i Nacionalnog instituta za šport, tjelesni odgoj i rekreaciju Republike Kube o suradnji u području tjelesnog odgoja i športa, te Programom suradnje u području kulture između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Ruske Federacije od 2009. do 2011. godine, stoji u priopćenju.