c S
Dnevne novosti

Jadranka Kosor u radnom posjetu BiH

03.11.2009 08:12 ZAGREB, 2. studenog 2009.(Hina) Hrvatska premijerka Jadranka Kosor boravit će u radnom posjetu Bosni i Hercegovini i sastati se s predstavnicima državnih, političkih, društvenih i vjerskih ustanova u toj zemlji, priopćeno je iz hrvatske vlade.
Posjet će početi sastankom sa svojim kolegom i domaćinom bosanskohercegovačkim premijerom Nikolom Špirićem. Kosor će potom razgovarati s predstavnicima hrvatskih parlamentarnih stranaka Draganom Čovićem (HDZ BiH) i Božom Ljubićem (HDZ 1990.) te s kardinalom Vinkom Puljićem, nadbiskupom vrhbosanskim, i s predsjednikom Hrvatskoga kulturnog društva "Napredak" Franjom Topićem. Kasnije popodne, hrvatska premijerka će razgovarati sa Sulejmanom Tihićem, predsjednikom SDA BiH, i na kraju posjeta s visokim predstavnikom u BiH Valentinom Inzkom.

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić službeno je posjetio BiH prije pet mjeseci. Tada je s članovima predsjedništva BiH utvrdio da nema razloga da se otvorena pitanja u odnosima dviju zemalja ne riješe u duhu dobrosusjedskih odnosa. Tom prigodom vlade obiju zemalja pozvane su da što prije poduzmu potrebne korake. "To se podjednako odnosi na granično pitanje, odnosno gradnju pelješkog mosta, ali i na pitanje imovine i vanjske trgovine", kazao je tada predsjednik Mesić. Dodao je kako bi pozornost valjalo obratiti i na još neuređeno pitanje dvojnog državljanstva, odnosno prava glasovanja. Očekuje se da će o tim prijepornim pitanjima, koji duže vrijeme opterećuju odnose dviju država, hrvatska premijerka razgovarati s bosanskohercegovačkim čelnicima.

Također, Jadranka Kosor u BiH dolazi dva tjedna pošto čelnici sedam političkih stranaka iz BiH nisu na "mini Daytonu" u Butmiru uspjeli završiti pregovore o ustavnim reformama, unatoč posredništvu švedskog ministra vanjskih poslova Carla Bildta, europskog povjerenika za proširenje Ollija Rehna i zamjenika američke državne tajnice Jamesa Steinberga.

Kosor je 17. listopada izjavila kako Hrvatska u razgovorima sa saveznicima u NATO-u i EU jasno ističe da treba što žurnije osposobiti BiH za integriranje u EU. Istaknula je i da oduvijek inzistira na rješenjima koja jamče ravnopravnost svih triju konstitutivnih naroda, naglasivši da to pitanje smatra vrlo bitnim i za Hrvate u BiH i za Hrvatsku.