c S
Dnevne novosti

Mesić: članovi arbitražnog suda moraju biti vrhunski stručnjaci

04.11.2009 08:11 ZAGREB, 2. studenog 2009.(Hina) Imenovanje članova arbitražnog suda za hrvatsko-slovenski granični spor trebalo bi urediti na način da Hrvatska i Slovenija budu ravnopravne, a članovi suda vrhunski stručnjaci za međunarodno pravo, izjavio je u Zagrebu hrvatski predsjednik Stjepan Mesić u razgovoru s izvjestiteljem Europskog parlamenta za Hrvatsku Hannesom Swobodom.
Prema priopćenju iz predsjednikova ureda, Mesić je tijekom razgovora sa Swobodom rezimirao glavne naglaske iz rasprave u Hrvatskom saboru o Ugovoru o arbitraži između Hrvatske i Slovenije. Složio se s tezom što je višekratno naglašena u toj raspravi, a prema kojoj bi valjalo na drugačiji način riješiti pitanje nominiranja budućih članova arbitraže, kako bi Hrvatska i Slovenija bile u potpunosti ravnopravne i kako bi se osiguralo da ti članovi budu vrhunski stručnjaci za međunarodno pravo, rekao je prema priopćenju Mesić i u vezi s time iznio neke konkretne ideje.

Swoboda je izvijestio o razgovorima što ih je prije dolaska u Hrvatsku vodio sa slovenskim čelnicima u Ljubljani i rekao da je slovenska vlada optimistična u vezi s rješenjem spora s Hrvatskom te privržena ulasku Hrvatske u EU. Predsjednik Mesić je u razgovoru sa Swobodom posebno istaknuo potrebu da se nastavi borba protiv korupcije ocijenivši da je uspjeh u toj borbi jedan od ključnih kriterija na temelju kojih će se procjenjivati osposobljenost Hrvatske za članstvo u EU-u, navodi se u priopćenju predsjednikova ureda.