c S
Dnevne novosti

DIP: odluka o raspisivanju predsjedničkih izbora

04.11.2009 08:15 ZAGREB, 3. studenog 2009.(Hina) Državno izborno povjerenstvo (DIP) priopćilo je o stupanju na snagu Vladine odluke o raspisivanju predsjedničkih izbora koji će se održati 27. prosinca.
Na izborima se mogu natjecati kandidati koje predlože jedna ili više političkih stranaka te ih podrži pravovaljano prikupljenim potpisima najmanje 10.000 birača, ili pak kandidati koje predlože birači na temelju pravovaljano prikupljenih najmanje 10.000 njihovih potpisa. Njihovi prijedlozi moraju prispjeti Državnom izbornom povjerenstvu najkasnije u roku 12 dana od dana raspisivanja izbora, dakle najkasnije do ponoći 16. studenoga. Potpisi birača u postupku kandidiranja prikupljaju se na obrascu koji je propisalo Državno izborno povjerenstvo, a svaki birač smije svojim potpisom podržati samo jednog kandidata za predsjednika Republike. Obrasci će se moći kupiti u Narodnim novinama od četvrtka, 5. studenoga, kada počinju teći izborni rokovi. Također će biti dostupni i na web stranici DIP-a www.izbori.hr.

DIP podsjeća da uz prijedlog kandidata mora biti priloženo od suda ovjereno očitovanje kandidata o prihvaćanju kandidature te očitovanje političke stranke ovjereno kod javnog bilježnika da je stranka predložila kandidata na način predviđen njihovim statutom ili posebnom odlukom donesenom na temelju statuta. O redoslijedu izbornih radnji i tijeku rokova DIP je propisalo Obvezatne upute broj I o redoslijedu izbornih radnji i tijeku rokova, te Obvezatne upute broj II o obrascima za postupak kandidiranja, koje će stupiti na snagu sutrašnjom objavom u Narodnim novinama.

Državno izborno povjerenstvo će u roku 48 sati od isteka roka za prispjeće kandidatura, dakle do ponoći 18. studenoga, objaviti listu kandidata za izbor predsjednika u svim dnevnim novinama i na Hrvatskoj radioteleviziji. Liste će u istom roku dostaviti diplomatskim misijama ili konzularnim uredima Republike Hrvatske radi njezine javne objave u inozemstvu. Izbori za hrvatskog predsjednika provode se na biračkim mjestima na području Republike Hrvatske, a u inozemstvu u diplomatskim misijama ili konzularnim uredima Republike Hrvatske.