c S
Dnevne novosti

Slovenska vlada donijela izjavu o hrvatskoj izjavi

04.11.2009 08:17 LJUBLJANA, 3. studenog 2009.(Hina) Slovenska vlada je prihvatila jednostranu izjavu o arbitražnom postupku s Hrvatskom, što ju Slovenija kani priložiti uz ratifikaciju sporazuma o arbitraži.
Slovenska valda prihvatila je izvješće predsjednika vlade Boruta Pahora o pregovorima s Hrvatskom koji su rezultirali arbitražnim sporazumom dviju vlada što bi ga u srijedu u Stockholmu trebali potpisati Pahor i predsjednica hrvatske vlade Jadranka Kosor, objavio je ured slovenske vlade.

Uz to, prihvaćena je i jednostrana izjava koju uz ratifikaciju sporazuma u Sloveniji predlaže slovenska vlada.U izjavi se navodi da jednostrana izjava o neprejudiciranju, koju pri ratifikaciji kani dati hrvatska vlada, po međunarodnom pravu "nema učinka" na sadržaj sporazuma o arbitraži.Hrvatsku izjavu, stoji u slovenskoj izjavi, Slovenija smatra "neprihvatljivom" i "bez učinka na daljnji postupak", objavio je ured slovenske vlade u priopćenju za javnost.

Pahor je popodne rekao članovima vanjskopolitičkog odbora slovenskog parlamenta, pred kojima je branio postignuti dogovor o arbitraži s hrvatskom premijerkom, da moguća jednostrana hrvatska izjava uz arbitražni sporazum nema pravnog učinka.Ako bi tu hrvatsku izjavu arbitražni suci uzeli u obzir, Slovenija izjavljuje da ništa u arbitražnom sporazumu ne može biti shvaćeno kao "odricanje Slovenije od njezina prava na teritorijalni kontakt s otvorenim morem", rekao je Pahor. Dodao je da će takvu izjavu Slovenija dati ako Hrvatska preda svoju jednostranu izjavu.