c S
Dnevne novosti

Vlada: odluka o euroobveznicama denominiranim u dolarima u iznosu 1,5 milijardi dolara

05.11.2009 08:15 ZAGREB, 4. studenog 2009.(Hina) Hrvatska je Vlada na telefonskoj sjednici donijela Odluku o izdavanju euroobveznica Republike Hrvatske u iznosu 1,5 milijardi američkih dolara (USD), priopćeno je iz Vladina Ureda za odnose s javnošću.
Obveznice se plasiraju uz ročnost od 10 godina, te kamatu od 6,75 posto, navodi se u priopćenju. Podsjeća se da je Ministarstvo financija objavilo 29. listopada 2009. godine izdavanje euroobveznica u iznosu 1,5 milijardi dolara. "Za optimalnu realizaciju predmetnog plasmana euroobveznica bilo je od velike važnosti proširiti krug potencijalnih investitora, što je i učinjeno odabirom valutne denominacije u USD, te uključivanjem pravnog formata ("Reg S/144A") kojim je omogućen plasman obveznica institucionalnim investitorima u SAD-u", navodi se u priopćenju.

Ističe se također da je uspjeh izdavanja euroobveznica osiguran serijom prezentacija za investitore održanim u Muenchenu, Londonu, Los Angelesu, Bostonu i New Yorku, tijekom kojih je potencijalnim investitorima prezentirana stabilnost hrvatskog financijskog sustava i otpornost gospodarstva na vanjske potrese, kao rezultat dobro vođene fiskalne i monetarne politike u globalno složenim uvjetima. Time je kreirana potražnja u ukupnom iznosu od 3 milijarde USD uz narudžbe 161 institucionalnog investitora iz 27 država.

Više od polovice izdanja obveznica plasirano je u SAD (55 posto). Četvrtina izdanja plasirana je u Veliku Britaniju, 13 posto u ostale europske zemlje, te 7 posto u azijske države. Uplata ovog izdanja euroobveznica izvršit će se 5. studenog 2009. godine, navodi se u priopćenju Vladina Ureda za odnose s javnošću.