c S
Dnevne novosti

Francuska i Mađarska zadovoljne hrvatsko-slovenskim sporazumom

06.11.2009 08:10 PARIZ, 4. studenog 2009.(Hina) Francuska i Mađarska izrazile su zadovoljstvo potpisivanjem hrvatsko-slovenskog arbitražnog sporazuma kojim rješavanje graničnog pitanja prepuštaju međunarodnom arbitražnom sudu, javile su svjetske agencije.
Francuski ministar vanjskih poslova Bernard Kouchner je pohvalio potpisivanje sporazuma i "napore" Hrvatske na putu prema Europskoj uniji, javlja agencija France Presse. "Sporazum, sukladan europskom duhu dijaloga i kompromisa, plod je napora započetih pod francuskim predsjedanjem Europskom unijom. Nadamo se da će ga obje strane ubrzo ratificirati", rekao je Kouchner.

"Nadamo se da će hrvatski pristupni pregovori ubuduće teći u skladu s napretkom koji je ta zemlja ostvarila te i dalje potičemo Hrvatsku u njezinim naporima u toj presudnoj etapi pregovora", kazao je. Hrvatska premijerka Jadranka Kosor i njezin slovenski kolega Borut Pahor potpisali su u srijedu u Stockholmu pod pokroviteljstvom predsjedništva EU-a sporazum o arbitraži o graničnom prijeporu koji je kočio hrvatske pristupne pregovore s EU-om.

U prigodi posjeta Dubrovniku u petak šef francuske diplomacije rekao je da je siguran da će Hrvatska biti članica EU-a do 2011. I Mađarska je zadovoljna potpisivanjem hrvatsko-slovenskog sporazuma koji utire put rješavanju graničnog prijepora, objavila je glasnogovornica mađarskog ministarstva vanjskih poslova. "Zadovoljni smo što su uklonjene sve zapreke za brz nastavak pristupnih pregovora i njihov završetak u doglednoj budućnosti", rekla je Zsuzsana Matrai. Mađarska će i dalje pružati svu moguću pomoć Hrvatskoj kako bi mogla ispuniti zahtjeve EU-a, dodala je.