c S
Dnevne novosti

Predsjednik Mesić o posjetu Papi, novom potpredsjedniku Vlade i aferi Podravka

10.11.2009 08:15 ZAGREB, 9. studenog 2009.(Hina) Predsjednik Republike Stjepan Mesić najavio je da će s papom Benediktom XVI s kojim će se susresti tijekom ovog tjedna, razgovarati uglavnom o uspostavi mira na Bliskom istoku te odnosima Crkve i države.
"Najviše će vjerojatno biti riječi o uspostavi mira na Bliskom istoku, što se onda može generirati i na druge regionalne krize, ali i o našim odnosima, odnosima Crkve i države, što je uvijek tema i kad sam se nalazio ranije sa Svetim Ocem, a i sada", kazao je Mesić odgovarajući na pitanja novinara nakon okruglog stola Hrvatsko-britanske poslovne mreže.

Na pitanje hoće li s Papom razgovarati i svojim kritikama miješanja Crkve u svjetovni život, Mesić je odgovorio "razgovarat ćemo o svemu". Upitan pak je li zadovoljan imenima koja se spominju u spekulacijama oko odabira novog potpredsjednika Vlade za gospodarstvo, Mesić je rekao kako misli da "se tu može naći prava osoba".

Komentirajući "zapetljavanje" afere oko Podravke i Fime, u kontekstu kojih se spominje i Miroslav Kutle, Predsjednik je kazao da je iz toga očito da je problem u sustavu. "Kada se pokrene jedna afera, ona se nadovezuje na druge, a sada vidimo da je u pitanju sistem. Dakle, stvari se sistemski moraju mijenjati. Ako je u svim firmama u kojima je pretežni vlasnik država ili ima dobar dio vlasništa uvijek nekakva afera, ako je u javnim nabavama afera, to znači da stvari sistemski nisu dobro riješena i to treba mijenjati", rekao je Mesić. Dodao je i da je to poruka Vladi da, ne čekajući da policija, državno odvjetništvo i sud rješavaju ta kršenja zakona, "uoči taj sindrom i da se mijenja".

Osvrnuvši se pritom na najavu predsjednice Vlade Jadranke Kosor o 'izbacivanju' politike iz nadzornih odbora, predsjednik Republike je rekao da se nada da u svakom zlu ima nešto dobro, pa da su tako i te afere pomogle da se "uđe u trag svima koji su uz prisustvo vlasti pljačkali ovu zemlju, a ujedno i da se postavi novi sistem po kojem se to više ne može događati".