c S
Dnevne novosti

Po novom zakonu udžbenici će vrijediti najmanje četiri godine

10.11.2009 08:13 ZAGREB, 9. studenog 2009.(Hina) Obvezni udžbenici za osnovne i srednje škole ubuduće će vrijediti najmanje četiri godine, a o njima više neće izravno odlučivati nastavnici, već će se odabir obavljati na temelju javnoga natječaja koje će raspisati nadležne agencije.
Na temelju novoga Zakona o udžbenicima, koji je danas pušten u zakonsku proceduru, sudjelovanje nastavnika u postupku odabira udžbenika ubuduće će se ograničiti samo na njihovo izjašnjavanje o podesnosti udžbenika za primjenu u nastavi, dok će se konačan odabir obavljati na razini škole, a cijena se uvodi kao jedan od kriterija odabira. O konačnom izboru između dvaju predloženih udžbenika odlučivat će se na razini škole, tako da u istoj školi za isti nastavni predmet mora biti u uporabi samo jedan udžbenik.

Odabrani udžbenik će u školi koja ga je odabrala u uporabi morati biti najmanje četiri školske godine, čime će se posredno omogućiti razmjena, odnosno nasljeđivanje udžbenika. U jednoj školi za jedan predmet u upotrebi može biti samo jedan udžbenik. Zakon daje jasnu definiciju udžbeničkog standarda kao podzakonskog akta, kojim se propisuju znanstveni, pedagoški, psihološki, didaktičko-metodički, etički, jezični, likovno-grafički i tehnički zahtjevi kojima udžbenik sadržajno mora udovoljavati.

Udžbeničkim standardom propisat će se koji se udžbenici i nastavna sredstva smatraju obveznim za uporabu u nastavi. Javni natječaj za udžbenike raspisivat će nadležne agencije, a na njega će se moći javiti nakladnici za čije se udžbenike izjasnilo najmanje 10 posto nastavnika. O konačnom odabiru odlučivat će se na temelju kriterija najniže ponuđene cijene. Iz svakog nastavnog predmeta odabrat će se po dva paralelna udžbenika koji će biti uvršteni u katalog i proslijeđeni školama na konačan odabir.

Predloženim zakonom propisuje se da se cijena udžbenika za vrijeme dok traje obveza njegove uporabe (najmanje 4 godine) može mijenjati samo za godišnju stopu inflacije. Donošenje novoga zakona olakšat će učeničku torbu jer će se novim udžbeničkim standardom točno propisati koji su udžbenici i dopunska nastavna sredstva obvezni za pojedine predmete. Provedbom javnoga natječaja, na kojemu će se odabrati najviše dva udžbenika za pojedini predmet, postići će se niža cijena udžbenika. Otvara se mogućnost višegodišnjeg korištenja udžbenika jer nakon što stručni aktiv škole odabere određeni udžbenik, on će se u toj školi morati upotrebljavati najmanje četiri godine.