c S
Dnevne novosti

Novi Statut Vojvodine manjinama jamči lakše i brže ostvarivanje manjinskih prava

11.11.2009 08:02 SUBOTICA, 9. studenog 2009.(Hina) Hrvatskoj i drugim manjinama u Vojvodini odgovara novi statut te pokrajine jer će - zbog prijenosa određenih ovlasti s republičke na vojvođansku vlast - lakše i brže ostvarivati prava na školovanje, informiranje i službenu uporabu materinskog jezika, izjavio je hrvatskim medijima u Vojvodini zastupnik DSHV-a u Skupštini Vojvodine Dujo Runje.
U Skupštini Vojvodine prihvaćen je dokument kojim se prošle godine prihvaćeni Statut te pokrajine ne usklađuje s republičkim propisima i Ustavom Srbije te se definira položaj Vojvodine u Srbiji i nove ovlasti koje će preuzeti od republičke administracije. Po tom dokumentu, vojvođanska vlast moći će zaključivati međuregionalne ugovore, osnovati razvojnu banku i predstavništva u inozemstvu te odlučivati o poljoprivredi, izobrazbi, gospodarstvu i zdravstvu, a tom će pokrajinom upravljati vlada a ne, kao dosad, izvršno vijeće. Također, tim je dokumentom predviđena nacionalna ravnopravnost Srba, Mađara, Slovaka, Hrvata, Crnogoraca, Rumunja, Roma, Bunjevaca i drugih manjih zajednica koje žive u Vojvodini.

Zastupnik DSHV-a koji je glasovao za odluku rekao je kako nema mjesta kritikama po kojima je riječ o dokumentu koji vodi k osamostaljivanju Vojvodine jer u prvoj rečenici prihvaćenih propisa stoji da je ta pokrajina neotuđiv dio Srbije. "Hrvatski jezik bit će i formalno-pravno jedan od službenih jezika u Vojvodini, a prijenosom nadležnosti iz Beograda u Novi Sad u području prosvjete brže će se i efikasnije rješavati otvorena pitanja koja imamo u obrazovanju na hrvatskom jeziku", rekao je Dujo Runje.

Istaknuo je da će koristi od novog Statuta imati svi građani u Vojvodini jer će njihove probleme rješavati institucije koje su im bliže. Proces dobivanja većega stupnja autonomije Vojvodine traje više od godinu dana. Iako su zastupnici Skupštine Vojvodine dokument prihvatili još u rujnu 2008., usklađivanja beogradskih stranaka trajala su do početka studenog ove godine, kad je zaključeno da Statut mora pretrpjeti promjene kako bi bio prihvatljiv političkim predstavnicima ostalih dijelova Srbije.

Zato je Skupština Vojvodine prihvatila pravno-tehničko usklađivanje prijedloga Statuta te pokrajine s prijedlogom zakona o utvrđivanju njezine ovlasti. Da bi se novi Statut konačno počeo primjenjivati, potrebna je suglasnost Skupštine Srbije, koja će o tome raspravljati za nekoliko dana.