c S
Dnevne novosti

Osijek: počelo suđenje poreznim inspektorima zbog primanja mita

11.11.2009 08:03 OSIJEK, 09. studenoga 2009.Hina Na osječkome Županijskom sudu danas je počelo suđenje voditelju Porezne ispostave Ministarstva financija u Belome Manstiru Zdravku Roškaru(51) te dvojici inspektora osječkoga Područnog ureda te uprave Draganu Grubišiću (38) i Nedjeljku Čuli (41), koje optužnica osječkog ureda USKOK-a tereti za nekoliko kaznenih djela primanja mita te zloporabu položaja i ovlasti.
Optužnicom se okrivljenoga Roškara tereti da je, od veljače 2007. do početka lipnja ove godine, kao voditelj belomanastirske Porezne ispostave tražio i primio mito. Pošto je u jednom predmetu kupoprodaje nekretnine utvrdio da će nastupiti porezna zastara, od jednog je muškarca zatražio 200.000 kuna kao protuuslugu za puštanje predmeta u zastaru.

Budući da ta muška osoba nije imala traženi iznos u gotovini, Roškar je zatražio da mu dio iznosa podmiri obavljajući građevinske radove na njegovoj obiteljskoj kući, a dio da mu preda u gotovini, na što je ta muška osoba pristala. Nakon obavljenih građevinskih radova, vrijednih najmanje 5500 eura, okrivljeni Roškar zatražio je dodatne radove, vrijedne najmanje 45.000 kuna, a poslije je od te osobe nekoliko puta tražio obavljanje radova ili isplatu u protuvrijednosti od 6000 eura.

Okrivljenika Roškara tereti se i da je, tijekom 2007., u Belome Manastiru pribavio jednom prodavatelju nekretnine znatnu protupravnu imovinsku korist jer nije donio rješenje o utvrđivanju porezne obveze niti je službenicima ispostave naložio donošenje rješenja iako je prije toga utvrdio da će u spomenutom predmetu nastupiti porezna zastara. Tako je toj je osobi pribavio protupravnu imovinsku korist od najmanje 309.342 kn. Okrivljenici Grubišić i Čulo optuženi su da su, od siječnja do lipnja ove godine, u Osijeku i Belome Manastiru od direktora jedne tvrtke tražili i primili mito. Tereti ih se da su nekoliko puta od njega tražili 10.000 eura kako u zapisniku ne bi naveli sve utvrđene činjenice, na što je on i pristao te im je 4. lipnja 2009. u jednom kafiću u Osijeku predao zatraženu svotu.

Tu dvojicu okrivljenika USKOK tereti i za zloporabu položaja i ovlasti, to jest da su od siječnja do svibnja ove godine, provodeći inspekcijski nadzor te tvrtke, u zapisnik unijeli neistinite podatke o provedenim investicijskim ulaganjima od 464.060 kuna te tako toj tvrtki omogućili pribavljanje protupravne imovinske koristi od 102.093 kune. Okrivljenik Grubišić optužen je za još jedan slučaj traženja i primanja mita, to jest da je, od ožujka do svibnja 2009., nakon poreznog nadzora u jednoj tvrtki direktor te tvrtke ponudio da mu o svojem trošku izradi ogradu na stubištu obiteljske kuće kao protuuslugu za obavljeni nadzor. Tereti ga se da je od tog direktora, nekoliko puta, zatražio da mu, umjesto obavljanja radova, preda protuvrijednost u novcu, što je ovaj i učinio 21. svibnja ove godine, kada mu je na parkiralištu jednoga trgovačkog centra u Osijeku predao 400 eura i 3500 kuna. Okrivljenici Roškar i Čulo izjavili su danas kako se ne smatraju krivim ni za jedno kazneno djelo, a okrivljenik Grubišić priznao je krivnju za posljednju točku optužnice - primanje mita od 400 eura i 3500 kuna.

Glavna rasprava počela je preslušavanjem audiozapisa i videozapisa, prikupljenih tijekom tajnog praćenja okrivljenika, to jest njihovih telefonskih razgovora i sastanaka s drugim osobama u ugostiteljskim objektima. Novo ročište dogovoreno je za 11. studenoga.