c S
Dnevne novosti

Prijedlog programa smanjenja emisija za određene onečišćujuće tvari

12.11.2009 08:02 ZAGREB, 10. studenog 2009.(Hina) Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva izradilo je Prijedlog programa smanjenja emisija za onečišćujuće tvari koje uzrokuju zakiseljavanje, eutrofikaciju i prizemni ozon u Republici Hrvatskoj do kraja 2010. s projekcijama emisija od 2010. do 2020. godine, priopćilo je ministarstvo.
Program donosi mjere i instrumente koji se trebaju provoditi i uspostaviti u Hrvatskoj radi smanjenja emisija SO2, NOx, NH3 i HOS - koji su primarno odgovorni za zakiseljavanje, eutrofikaciju i prizemni ozon, te mjere za smanjenje emisije čestica promjera manjeg od 2,5 mikrometra (PM2,5), posebice zbog njihova negativnog učinka na zdravlje ljudi, a zajedno s PM10 su nositelji teških metala.

Ministarstvo zaštite okoliša navodi da se promatrane onečišćujuće tvari prenose u velikim količinama izvan nacionalnih granica te da nijedna zemlja ne može sama ostvariti željenu kakvoću zraka na svojem teritoriju, nego je nužno djelovanje svih zemalja radi zaštite okoliša i ljudskog zdravlja. Taj je program provedbeni dokument Plana zaštite i poboljšanja kakvoće zraka u Republici Hrvatskoj koji je to ministarstvo izradilo 2008. godine. On definira mjere i instrumente koje treba provoditi i uspostaviti u Hrvatskoj kako bi se ispunile obveze prema međunarodnim konvencijama i protokolima radi smanjenja emisija SO2, NOx, NH3 i hlapivih organskih spojeva (HOS) koji su primarno odgovorni za zakiseljavanje, eutrofikaciju i prizemni ozon, navodi u priopćenju Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva.

Dodaje da je u suradnji sa Sektorom za industriju Hrvatske gospodarske komore Prijedlog programa predstavilo u Hrvatskoj gospodarskoj komori te da je usklađen s prijedlogom nove Energetske strategije Republike Hrvatske. Tekst Prijedloga programa dostupan je i na internetskoj stranici Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva www.mzopu.hr