c S
Dnevne novosti

Bebić: o ratifikaciji arbitražnog sporazuma krajem studenoga ili početkom prosinca

12.11.2009 08:06 ZAGREB, 11. studenog 2009.(Hina) Hrvatski će sabor svoju posljednju ovogodišnju sjednicu početi 19. studenoga i zasjedat će do 11. prosinca, a prijedlog ratifikacije arbitražnog sporazuma sa Slovenijom parlament bi trebao raspraviti krajem ovog ili početkom idućeg mjeseca, najavio je predsjednik Sabora Luka Bebić.
"Mislim da će se koncem ovog mjeseca ili početkom prosinca to (ratifikacija) raspraviti u Saboru", izjavio je Bebić novinarima nakon sjednice saborskog Predsjedništva. Dodao je da je Predsjedništvo ostavilo mogućnost da, posebice zbog ratifikacije tog sporazuma te donošenja državnog proračuna za iduću godinu, Sabor zasjeda i 14. i 15. prosinca, dakle do ustavnog roka za redovito zasjedanje.

Predsjedništvo se, kazao je, dogovorilo i da, prije rasprave na plenarnoj sjednici, o ratifikaciji svoj stav trebaju dati tri saborska odbora - za vanjsku politiku, za europske integracije te Nacionalni odbor za praćenje pregovora s EU. Bebić je najavio i da će Sabor, kada takav prijedlog izmjena Zakona o Vladi dostave iz Banskih dvora, raspraviti i odlučivati o novom ministru gospodarstva "i o eventualno nekim drugim izmjenama".

Upitan očekuje li, osim novog ministra gospodarstva, i neke druge promjene u Vladi, odgovorio je kako nije čuo da se pripremaju neke velike promjene, "nego to eventualno može biti usklađivanje u hodu". Bebić ne misli da je 11 dana, koliko je prošlo od ostavke bivšeg ministra Damira Polančeca, predugo razdoblje bez ministra, s obzirom na tešku gospodarsku situaciju u državi.

"Na brzinu se razriješio bivši ministar (Polančec), pa ne možete očekivati da će se na brzinu imenovati novi", kazao je. "Kriza je i recesija i tu su naši problemi veliki. Treba dobro promisliti koga imenovati za novog ministra", dodao je. Na novinarsko pitanje očekuje li da će na mjesto ministra gospodarstva sjesti nekadašnji HDZ-ov ministar financija Borislav Škegro, Bebić je odgovorio kako ne želi komentirati medijske špekulacije. "Ponekad se malo konzultiramo, ali ministra će predložiti predsjednica vlade koja na to ima pravo, i očekujem da ćemo taj problem ubrzo riješiti", kazao je.

Upitan je li Škegro njegov favorit, Bebić je odgovorio da nije "navijač ni jednog pojedinca". "Ako su objektivne procjene da netko može obavljati tu dužnost, onda ću to prihvatiti. Ako netko nije po mom ukusu, to ću reći u internim raspravama", poručio je. Novinare je zanimao i Bebićev stav o tome narušava li vjerodostojnost parlamenta ocjena suca zagrebačkog Županijskog suda Željka Horvatovića, koji je u presudi Branimiru Glavašu, po pisanju medija, naveo da je potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks na sudu neistinito posvjedočio da Glavaš nije imao zapovjedne ovlasti nad Zaštitnom četom, čiji su članovi, po presudi, izravno odgovorni za ratne zločine u Osijeku 1991. "To ništa ne govori o vjerodostojnosti Sabora, nego o pravu suda da prosuđuje na osnovu dokaza.

Neću se miješati u odluke suda i kome će sud poklanjati više vjere ili neće poklanjati, a koje će svjedoke diskvalificirati ili smatrati relevantnima", odgovorio je Bebić. Ustvrdio je da je tijekom Domovinskog rata više vremena proveo u Osijeku i Slavoniji nego u rodnoj Dalmaciji, te da bi, da je bio pozvan za svjedoka, bio spreman govoriti o tim ratnim vremenima. "No, nitko me nije pozvao za svjedoka, pa neću ni sada o tome govoriti", izjavio je Bebić novinarima, ističući da odgovornost snose svi koji sudjeluju u sudskom postupku, "i oni koji su svjedočili i oni koji presuđuju".