c S
Dnevne novosti

Vlada: Saboru poslan prijedlog zakona o potvrđivanju sporazuma sa Slovenijom

13.11.2009 08:03 ZAGREB, 12. studeni 2009.Hina Vlada je u saborsku proceduru uputila prijedlog zakona o potvrđivanju Sporazuma o arbitraži između hrvatske i slovenske vlade.
"Ovime Hrvatska može reći da je svoj dio posla obavila na vrijeme i u roku", rekla je premijerka Jadranka Kosor. Sabor bi, dodala je, o ratifikaciji mogao raspravljati idući tjedan, a premijerka očekuje da će ga i ratificirati. Sporazumom se, ponovila je, odvajaju pregovori o ulasku Hrvatske u EU od rješavanja graničnog pitanja.

Premijerka Kosor podsjetila je kako se granično pitanje sa Slovenijom bezuspješno pokušava riješiti od 1992. godine do danas. "Ništa se od toga nije realiziralo, a ovo što mi predlažemo da se potvrdi u Saboru jest odvajanje pregovora, završetak pregovora, ulazak Hrvatske u EU, a na drugoj strani, razrješenje graničnog pitanja. To smo htjeli od početka", rekla je.

Podsjetila je da sporazum predviđa da se odluka donosi na temelju međunarodnog prava, a da svi postupci počinju teći od trenutka potpisivanja ugovora o pristupanju Hrvatske EU. Podsjetila je i da je potpisala izjavu da se ništa u sporazumu neće smatrati pristankom Hrvatske na zahtjev Slovenije za teritorijalnim kontaktom s otvorenim morem. Napomenula je također da je dan nakon potpisivanja sporazuma sa slovenskim premijerom Borutom Pahorom poslala pismo predsjedniku Europske komisije Joseu Manuelu Barrosu, u kojem sam podsjetila na odredbe sporazuma koje govore o načinu odabira arbitara. Danas su u ime Vlade u Bruxellesu državni tajnik Davor Božinović i savjetnik za vanjsku politiku Davor Stier razgovarali s Barrosom i dobili jamstva "na tragu tog pisma", odnosno da će arbitri biti izabrani na temelju najmanje tri načela - kompetentnosti, nepristranosti i neovisnosti.

"Vjerujem da će odabir arbitara biti na tom tragu", rekla je. Kosor također vjeruje da će obavljeni posao dobiti potporu u hrvatskom i slovenskom parlamentu, te pokazati da se na temelju razumijevanja i međusobnog uvažavanja mogu dogovoriti i najteže stvari.