c S
Dnevne novosti

Vlada: Vupik Agrokoru; osniva se Ured za središnju nabavu

13.11.2009 08:04 ZAGREB, 12. studenoga 2009. Hina Hrvatska vlada je odlučila prihvatiti ponudu koncerna Agrokor za kupnju većinskog paketa dionica Vupika, donijela uredbu o osnivanju vladinog Ureda za središnju javnu nabavu, te odlučila izdvojiti oko 1,2 milijuna kuna za nabavu ECMO uređaja.
Vladinom odlukom iz proračunske će se zalihe izdvojiti nešto manje od 1,2 milijuna kuna i to zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" za nabavu dva ECMO uređaja i visokofrekventnog oscilatora i dozera za dušik za djecu.

Vladinom uredbom osnovat će se i Ured za središnju javnu nabavu koji će, kazala je premijerka Jadranka Kosor, javnu nabavu korisnika proračuna objediniti na jednom mjestu. Svrha je osnivanja toga ureda "suzbijanje bilo kakve pomisli na bilo koji oblik korupcije" u javnim nabavama, istaknula je. Procjenjuje da će to omogućiti uštede u proračunu od oko 350 milijuna kuna godišnje. Čelna osoba novog ureda, kako je istaknuto, birat će se javnim natječajem, dok bi se ostali zaposlenici uzeli iz sustava i to onih koji su se pokazali najuspješnijima i najučinkovitijima.

Vlada je odlučila i prihvatiti ponudu Agrokora za kupnju 87,98 posto dionica vukovarskog Vupika. Agrokor će taj paket dionica platiti 30 milijuna kuna, podmiriti 20 posto dospjelih obveza Vupika prema državnim vjerovnicima, odnosno oko 50 do 60 milijuna kuna, zadržati sve radnike i za njih osigurati 25 posto plus jednu dionicu, kao i kroz pet godina u Vupik uložiti ukupno 430 milijuna kuna.

Ministar poljoprivrede i predsjednik Upravnog odbora Hrvatskog fonda za privatizaciju Petar Čobanković podsjetio je da su na natječaj za privatizaciju Vupika stigle četiri ponude, ali je uz Agorkorovu valjana bila još samo zajednička ponuda tvrtki M SAN i Žito, no, Agrokorova je bila bolja. Kako je istaknuto na sjednici, oba sindikata u Vupiku podržala su ponudu Agrokora, a podršku daju i branitelji. Vlada je s današnje sjednice u saborsku proceduru uputila prijedlog dopuna Zakona o uvjetima za stjecanje prava na starosnu mirovinu radnika profesionalno izloženih azbestu koje će omogućiti i da se korisnicima tih mirovina od početka iduće godine mirovina poveća za 26 posto. Do sada su 102 radnika Salonita i Plobesta ostvarila pravo na starosnu mirovinu, a dopunama se omogućuje da to pravo pod povoljnijim uvjetima ostvari i dio radnika koji ne ispunjavaju uvjete starosne dobi i navršenoga staža, a oboljeli su od bolesti uzrokovanih azbestom i to im je potvrđeno rješenjem Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Saboru je vlada uputila i prijedlog novog zakona o udžbenicima kojim se, kako je istaknuto, uz ostalo omogućuje njihova trajnost, odnosno udžbenici će nakon odobrenja vrijediti četiri godine, o odabiru će odlučivati škola. U proceduri izbora, udžbenik najprije mora dobiti potporu najmanje 10 posto nastavnika, potom se za tako odabrane udžbenike od nakladnika natječajem traži cijena, a onda se izabiru dva koja će ponuditi najnižu cijenu i od tih škole biraju jedan udžbenik za jednu cijenu. Potporu lakšim torbama, nižim cijenama i trajnijim udžbenicima dala je i premijerka koja kaže kako je bilo nelogično da se atlasi svijeta za peti do osmi razred ili prva dva srednje razlikuju.

"Karta svijeta se ne mijenja od godine do godine", kaže Kosor koja je podržala i učeničke standarde koji zabranjuju diskriminaciju po bilo kojem temelju, uz ostalo i po spolu. "To znači da nećemo više gledati u udžbenicima ženu kao majku, s viklerima, kuhačom, pregačom, a muškarca kako dolazi umoran s posla, sjedi pred televizorom, dok žene s metlom trče po stanu", slikovito je opisala Kosor.