c S
Dnevne novosti

Medvedev se nada ulasku Rusije u WTO u 2010.

16.11.2009 08:00 MOSKVA, 13. studenog 2009.(Hina/AFP) Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev rekao je kako se nada da će Rusija završiti pregovore sa Svjetskom trgovinskom organizacijom (WTO) u 2010., prenosi časopis The Economist.
"Ulazak u WTO i dalje je na našem dnevnom redu: nadamo se da ćemo pregovore završiti 2010.", rekao je Medvedev u tom napisu koji će se objaviti u posebnom broju tog tjednika pod nazivom "Svijet u 2010." Medvedev je istaknuo važnost ulaska u WTO za Rusiju koja je velik svjetski izvoznik nafte i plina i velik uvoznik tehnologija za modernizaciju svog gospodarstva, kao i za njezine partnere.

"Rusija će i dalje biti pouzdan izvor energije i sirovina. Isto tako, i dalje ćemo ovisiti o gospodarskom napretku naših klijenata i zemalja koje pružaju usluge tranzita za ruski izvoz", istaknuo je. Zato se Moskva zauzima za "pravno obvezujući ugovor o međunarodnoj energetskoj suradnji", kazao je ruski predsjednik. "Ujedno, modernizacija nacionalne ekonomije zahtijeva da ostanemo veliki uvoznici nove opreme, tehnologija i usluga", dodao je.

Rusija je posljednja gospodarska velesila koja nije uključena u multilateralni trgovinski sustav WTO-a. Nakon dugih i mučnih pregovora početih 1993., ulazak te zemlje u WTO spriječile su Sjedinjene Države u kolovozu 2008., nakon ruske vojne intervencije u Gruziji.