c S
Dnevne novosti

Sud: nema dokaza protiv Jelavića

17.11.2009 08:00 ZAGREB, 16. studenog 2009.(Hina) Zagrebački Županijski sud je po treći put nepravomoćno oslobodilo Nikicu Jelavića krivnje za ubojstvo i četiri pokušaja ubojstva, ustvrdivši da ne postoje dokazi koji bi ga povezali sa zločinima.
Predsjednica sudskog vijeća Koraljka Bumči oslobodila je Jelavića optužbi za pokušaj ubojstva "kralja poker automata" Vjeke Sliška i Jurja Dodića 1995. u Maksimirskoj ukilci te pokušaj ubojstva Sliška i Ivice Bertića u Preradovićevoj 1999., kada je od eksplozije projektila iz ručnog raketnog bacača zolje poginuo slučajni prolaznik Zoran Domini.

Jelaviću, smatra sud, nisu dokazani pokušaji ubojstva u Maksimirskoj jer ga s time ne povezuje niti jedan dokaz. Naime, na jakni, rukavicama i sportskoj torbi pronađenima u blizini mjesta zločina nema njegovih bioloških tragova, a sud ga nije povezao ni s dva računa izuzeta iz torbe. Tzv. parafinska rukavica također nije prihvaćena kao valjan dokaz koji bi Jelavića povezao s tim zločinom jer je napravljena 15 sati nakon pokušaja ubojstva.

U slučaju ubojstva i pokušaja ubojstva u Preradovićevoj ulici postoji jedan biološki trag, Jelavićeva slina izuzeta s tablice "mercedesa" iz kojeg je zoljom pucano na Sliška. Iako je taj dokaz, slijedom ranije odluke Vrhovnog suda prihvaćen kao zakonit, Jelavića nije povezao sa zločinom jer je ta tablica ranije skinuta s ukradene "peglice" i postavljena na "mercedes". Zoljom može samo rukovati obučena osoba, a to nije dokazano Jelaviću, kazala je sutkinja te dodala da je malo prije zločina u Preradovićevoj ulici Jelavićeva kreditna kartica u drugom dijelu grada korištena pri kupovini goriva.

Tužiteljstvo je najavilo žalbu na presudu. Njegov branitelj odvjetnik Anto Nobilo nakon izricanja presude upitao se pred novinarima zašto policija i državno odvjetništvo nakon deset godina nisu pronašli ubojicu građanina Dominija. "Umjesto toga usredotočili su se na Nikicu Jelavića, čak fabricirali dokaze kako bi ga proglasili krivim ali vidimo da nisu uspjeli", zaključio je Nobilo. Jelaviću se prvi put sudilo u postupku protiv tzv. zločinačke organizacije u zagrebačkom zatvoru u Remetincu, a dugi put 2007. na zagrebačkom Županijskom sudu. Obje presude Vrhovni sud je ukinuo i predmet vratio na ponovno suđenje.