c S
Dnevne novosti

Ministarstvo uprave poziva građane da provjere svoje upise u birački popis

18.11.2009 08:05 ZAGREB, 17. studenog 2009.(Hina) Ministarstvo uprave pozvalo je hrvatske građane da pregledaju svoje upise u biračkim popisima te da traže njegovu dopunu ili ispravak do 12. prosinca 2009. jer u taj popis moraju biti upisani da bi ostvarili svoje biračko pravo na predsjedničkim izborima 27. prosinca.
Ostvarite svoje ustavno pravo glasovanja za predsjednika Republike Hrvatske, stoji u današnjoj objavi biračima, te se poručuje da građani, koji do dana izbora navršavaju 18 godina, provjere podatke i mjesto upisa u birački popis, telefonom, pisanim podneskom ili osobnim dolaskom u ured državne uprave, a najbrže na www.uprava.hr .

Ako utvrdite da o vama upisani podatci nisu točni ili niste upisani, reagirajte odmah, a ne kad istekne zakonski rok, ističu u ministarstvu. Ako na dan izbora niste u mjestu prebivališta i ako ste sigurni da će vaše mjesto boravka 27. prosinca 2009. biti u drugom gradu, općini ili u inozemstvu, ostvarite pravo glasovanja u mjestu boravka i obavite privremeni upis u birački popis u tom gradu ili općini, ili pribavite potvrdu o upisu u birački popis radi glasovanja u inozemstvu, napominju u objavi.

Pribavite potvrdu o upisu u birački popis u uredu državne uprave prema mjestu vašeg prebivališta, a zatim potvrdu o upisu u taj popis priložite uz podnesak za privremeni upis u uredu državne uprave u gradu ili općini gdje želite glasovati, poručuje ministarstvo. Podsjećaju građane da, idu li u inozemstvo, moraju ponijeti potvrdu o upisu u birački popis, te da provjere gdje se nalazi najbliža hrvatska diplomatska misija ili konzularni ured. Na dan izbora na biračkom mjestu uz identifikacijsku ispravu treba predočiti potvrdu radi upisa u popis za glasovanje i tako mogu ostvariti svoje pravo. Ako ste došli iz inozemstva i želite glasovati, prije toga obavite registraciju u gradu ili općini u kojoj ćete boraviti na dan izbora, telefonom, pisanim podneskom ili dolaskom u ured državne uprave nadležan za vaše mjesto boravka. Rok za prethodnu registraciju istječe 12. prosinca 2009., navodi se u objavi.

Ministarstvo naglašava da prijevremeni upis za glasovanje izvan mjesta prebivališta vrijedi i kad se ponavljaju izbori. Tko to ne želi, treba naznačiti u zahtjevu za izdavanje potvrde, dodaje se.

Korisnici T-MOBILE-a i VIPNET-a mogu upisivanjem JMBG-a u SMS poruku na broj 54 54 provjeriti svoj upis u birački popis, a nakon određivanja biračkih mjesta i adresu glasovanja na dan izbora, navodi se u današnjoj objavi ministarstva uprave biračima.