c S
Dnevne novosti

Ustavni sud: krizni porez prihvatljiv jedino dok traje kriza

18.11.2009 08:09 ZAGREB, 17. studenog 2009.(Hina) Unatoč stavu da tzv. krizni porez nije neustavan Ustavni sud smatra da je njegova primjena prihvatljiva jedino dok traje kriza te da bi ako dođe do gospodarskog oporavka Zakon o posebnom porezu na plaće, mirovine i druge primitke trebao ukinuti i prije kraja 2010.
Predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec kazala je i da Zakon u dijelovima ima vrlo slabih rješenja te da bi bio neustavan da naknadno nije proširen i na tzv. slobodna zanimanja. "Ubiranje poreza prihvatljivo je samo dok traje kriza, a to je Ustavni sud utvrdio i u svojoj odluci", ustvrdila je Omejec. Dodala je i da je zabrinuta zbog "neprihvatljivog stupnja politizacije ovog zakona", posebno stoga što je odluka utemeljena isključivo na tekstu Ustava, a ne u "političkim ili ekonomskim ocjenama svrsishodnosti".

No, s mišljenjem 11-ero sudaca koji su ustvrdili da je "harač" ustavan nisu se složili suci Mato Arlović i Ivan Matija, ističući da on prvenstveno pogađa najugroženije dijelove stanovništva. "Zakon krši članak Ustava koji govori o jednakosti", kazao je Arlović, dodajući da su takav stav zauzeli i pravni stručnjaci pozvani na nedavnu savjetodavnu sjednicu. Ističe da je pri određivanju poreznih stopa više računa trebalo voditi o gospodarskim mogućnostima, a nepravednim smatra i da porezu ne podliježu oni koji iz više izvora primaju isplate manje od tri tisuće kuna. Zbog toga je na današnju odluku najavio izdvojeno mišljenje, kao i sudac Matija koji je "harač" opisao izrekom da se "ovce strižu, a ne gule do kože". Većina sudaca zauzela je pak stav da je cilj zakona legitiman, jer u uvjetima gospodarske krize omogućava funkcioniranje javnih financija te da porezne stope ne predstavljaju prekomjeran teret za građane.

Sudac izvjestitelj Mario Jelušić pojasnio je da je zakon o "kriznom porezu" sukladan načelu jednakosti svih građana pred zakonom, posebno od kada je proširen i na tzv. slobodna zanimanja te da štiti načela socijalne države. Smatra i da zakon ide u prilog umirovljenicima, iako je njime suspendirana odredba o ujednačavanju mirovina. Umirovljenici se, kaže, ne moraju bojati da će im mirovine biti smanjene zbog snižavanja cijena, što je bio jedan od temelja ranijeg ujednačavanja mirovina s plaćama.

Na Ustavnom sudu kažu i da svakog osporavatelja kriznog poreza osobno neće obavještavati o svojoj odluci, kao što je bio slučaj do sada. Prema procjenama Vladinih stručnjaka, krizni porez ostvario je svoju ulogu i omogućio isplate plaća, mirovina i socijalnih davanja budući da proračun mjesečno popuni s oko 200 milijuna kuna.