c S
Dnevne novosti

Nakladnici: cijena ne može biti jedini kriterij za udžbenike

19.11.2009 08:02 ZAGREB, 17. studenoga 2009.(Hina) Cijena ne može biti jedini kriterij za donošenje odluke o odabiru udžbenika, jer to u konačnici ugrožava njihovu kvalitetu, složili su se nakladnici, autori i stručnjaci na današnjem okruglom stolu o novom prijedlogu zakona o udžbenicima.
Okrugli stol organizirali su nakladnici, nezadovoljni novim zakonskim prijedlogom koji, ističu, uvodi duopol i ukida natjecanje među nakladnicima u proizvodnji što kreativnijeg i boljeg udžbenika. Među ostalim, njihova je zamjerka što je zakon izrađen bez konzultacije sa zainteresiranim stranama te što i dalje nema dijaloga s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i športa, čiji se predstavnici nisu odazvali na sudjelovanje na današnjoj raspravi.

Prosudba na temelju cijene omogućuje korupciju, a novi zakon fleksibilan je za sve oblike manipulacije, rekao je Daniel Žderić, direktor izdavačke kuće "Profil International". Ocijenio je da se tim zakonskim prijedlogom povećavaju ovlasti Agencije za odgoj i obrazovanje te se "prvi put u pedeset godina" ukidaju stručna povjerenstva. Odluke o udžbenicima donositi će djelatnici Agencije, "većinom propali autori koji su na ta mjesta došli političkim vezama", ustvrdio je. Direktor "Školske knjige" Ante Žužul drži da je prijedlog donesen u ozračju antinakladničke atmosfere, koja je stvorila pretpostavku da se o obrazovanju govorio kao o socijali. Ako smo i zaradili na nekoj knjizi, to smo, tiskajući knjige koje inače nitko ne bi, vratili hrvatskoj kulturi, dodao je. Žužul drži da bi, s ciljem sprječavanja "knjigocida" trebalo još razmotriti novi prijedlog, i to "ne samo zbog nakladnika, već i zbog uništene knjižarske mreže".

Po riječima Marije Lugarić, saborske zastupnice SDP-a, prvi kriterij trebala bi biti kvaliteta, a pitanje udžbenika neće se riješiti bez rješavanja drugih nagomilanih problema u školstvu. Saborski zastupnik Ivan Čehok iz HSLS-a smatra kako država nema pravo na improvizacije kada je riječ o udžbenicima, no i da nakladnici nemaju pravo štititi tržište nauštrb javnog interesa. Učiteljica Vesna Marjanović rekla je da je odabir udžbenika po kojima će raditi nastavnicima bio jedan od rijetkih privilegija, a to novi zakon ukida. Svaka nova vlast nama manipulira, a promjene zakona prelamaju se preko učitelja, učenika i roditelja, istaknula je.

Ocijenivši kako je "zlatno doba nakladništva u Hrvatskoj iza nas", profesor Slaven Letica podupro je mogućnost da nakladnici tuže državu zbog toga što im je u srpnju ukinula narudžbu udžbenika dogovorenu u svibnju, a što je dovelo do prodaje samo 50 posto tiskanih knjiga. Zakonski prijedlog je sada u saborskoj proceduri, njegovo donošenje očekuje se početkom prosinca, a odredbe bi stupile na snagu od iduće školske godine.