c S
Dnevne novosti

Popijač novi ministar gospodarstva, Milinović i Šuker potpredsjednici Vlade

20.11.2009 08:01 ZAGREB, 19. studeni 2009.Hina Đuro Popijač novi je ministar gospodarstva, rada i poduzetništva, a potpredsjednici Vlade ministri zdravstva i financija Darko Milinović i Ivan Šuker, odlučio je danas Hrvatski sabor koji je spomenutom trojcu većinom glasova izglasao povjerenje.
Za Popijača je bilo 80 zastupnika, 32 je bilo protiv, a šest suzdržanih. Za Šukera je bio 81 zastupnik, 37 protiv i jedan suzdržan, a Milinović je podržan s istim brojem od 81 zastupnika, protiv je bilo njih 35 a tri su bila suzdržana.

Nakon glasovanja, novi ministar i potpredsjednici prisegnuli su pred zastupnicima Hrvatskog sabora. U raspravi prije glasovanja, oporbeni zastupnici većinom su kritizirali nove potpredsjednike Vlade, Šukera i Milinovića, tvrdeći da su oni dosad povukli vrlo malo ili nimalo pozitivnih poteza, a novom ministru Popijaču prognozirali da neće moći provesti ozbiljnije poteze u gospodarstvu.

Vladajući su pak podržali imenovanja priznajući da potpredsjednike i ministra na novim dužnostima čeka težak posao. Slavko Linić (SDP) je naglasio kako je SDP protiv sva tri prijedloga. Šuker je, kazao je, ministar odgovoran za uvođenje kriznog poreza i od jeseni 2008. do danas neprimjereno reagira na jačanje krizne situacije bez obzira na prijedloge stručnjaka i oporbe, a porezno je najviše opteretio upravo one koji žive od svog rada. Nismo zadovoljni ni s potezima ministra Milinovića vezano uz socijalnu politiku, dok će, kako se čini, Đuro Popijač biti tek pokriće za sve negativnosti koje donosi novi proračun, rekao je Linić.

Nakon Linićeva izlaganja i ispravaka netočnih navoda, predsjednik Sabora Luka Bebić spočitnuo mu je da je dva puta zlorabio institut povrede poslovnika i izrekao mu je opomenu, na što je Linić iz klupe burno reagirao. "Dosta je te dernjave", govorio je Bebić prozivajući Linića da je "stalni i sustavni provokrator i glamdžija", a Linić mu je odvraćao: "Sram vas bilo. Moj je posao da govorim u ovom Saboru".

Iz klupa su poručivali Bebiću da ne vodi sjednicu nego debatu pa je Bebić o svemu zatražio mišljenje nadležnog odbora. HNS-ov Zlatko Koračević ocijenio je da bi imenovanje Popijača bilo pozitivno kada bi imao mogućnost kreiranja gospodarske politike, no izrazio je bojazan da će se morati rukovoditi "recepturom" Šukera, koji se, kako je rekao, vraća sretan iz inozemstva, a državu baca u dug. Rekao je i kako mu nije jasno zašto se potpredsjedničkom dužnošću nagrađuje ministra Milinovića. Ivan Drmić je izvijestio da je HDSSB izričito protiv Šukera i Milinovića, ministara koji su, kako je rekao, "držali ljestve Sanaderu", a sada je pitanje hoće li hrvatsko gospodarstvo s ogromnim dugom završiti u provaliji.

Prema Popijačevom imenovanju su suzdržani smatrajući da mu neće preostati drugo do utopiti se u 'sivilo' Vlade. "Ni jedna gospodarska grana danas u Hrvatskoj nije imuna od korupcije", ustvrdio je Damir Kajin (IDS) spočitavajući što se dosad nije čuo nikakav program gospodarstva, a sada je, kaže, možda već i kasno za izmjene zakonodavastva. Procjenjuje da je brodogradnja prvo na što će se novi ministar gospodarstva 'nasukati' i poručio mu da što prije nađe zainteresirane za dokapitalizaciju brodogradilišta. "Vjerujem da ćete bolje nadzirati hrvatsko gospodarsto nego HRT", zaključio je Kajin.

Andrija Hebrang naveo je da HDZ apsolutno podržava sva tri prijedloga jer su, kako ocjenjuje, Šuker, Milinović i Popijač sposobni ojačati dva ključna resora: gospodarstvo i socijalnu skrb te sanirati posljedice gospodarske krize. Sabor je bez rasprave o izvješću o učinjenom na otklanjanju nepravilnosti utvrđenih revizijom Državnog ureda za reviziju iz 2007. završio sjednicu.