c S
Dnevne novosti

Vijeće Europe: Rusija mora i "de jure" ukinuti smrtnu kaznu

20.11.2009 08:03 STRASBOURG, 19. studenoga 2009.(Hina/AFP) Rusija mora "de jure" odustati od smrtne kazne, zatražilo je u četvrtak Vijeće Europe nakon odluke ruskog ustavnog suda da zabrani njezinu primjenu, koju je njegov glavni tajnik nazvao "novim važnim korakom".
"Nadam se da će Rusija sada moratorij na smrtnu kaznu pretvoriti u 'de jure' ukidanje smrtne kazne", izjavila je Micheline Calmy-Rey, švicarska ministrica vanjskih poslova i sadašnja predsjednica ministarskog odbora Vijeća Europe. Uputila je gorljiv poziv Rusiji da potvrdi protokol Europske konvencije o ljudskim pravima koji ukida smrtnu kaznu.

Glavni tajnik VE-a Thorbjoern Jagland ocijenio je odluku ustavnog suda "novim važnim korakom prema ukidanju smrtne kazne u Rusiji".

Ruski ustavni sud u četvrtak je zabranio primjenu smrtne kazne u Rusiji kad istekne moratorij 1. siječnja 2010., očekujući da ga parlament poništi u skladu s preuzetim ruskim obvezama. Na temelju moratorija smrtna kazna se više ne izvršava u Rusiji, ali nikad nije ukinuta, unatoč obvezi koju je zemlja preuzela 1996. tijekom pristupa Vijeću Europe. Rusija je potpisala Protokol 6 Europske konvencije ljudskih prava o ukidanju smrtne kazne, ali nikada ga nije potvrdio ruski parlament.

Kako bi se uskladio s međunarodnim obvezama, tadašnji predsjednik Boris Jeljcin je odredio moratorij na izvršenje smrtnih kazna.