c S
Dnevne novosti

Mesić: Opstanak BiH dovodi se u pitanje kao u doba Miloševića

20.11.2009 08:07 SARAJEVO, 19. studeni 2009.Hina Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić ocijenio je u četvrtak u Sarajevu kako je Bosna i Hercegovina još uvijek suočena s ozbiljnim izazovima koji prijete njezinu opstanku a kao glavnu prijetnju u sadašnjem trenutku neizravno je naveo postupke predsjednika vlade Republike Srpske Milorada Dodika.
"Postoji opet čovjek koji ne prihvaća BiH, postoji čovjek koji kaže da Sarajevo nije glavni grad BiH, postoji čovjek koji ima druge interese i postoji čovjek koji kaže ako se ne ostvari ono što on želi, on će izdvojiti dio BiH", kazao je Mesić koji je u četvrtak navečer govorio na svečanosti kojom je obilježena 130. obljetnica osnutka sarajevske Prve gimnazije.

Mesića su na ovom skupu burnim pljeskom pozdravili brojni sudionici, bivši i sadašnji učenici i profesori najuglednije sarajevske srednje škole a on je u kratkom istupu podsjetio na dane u kojima su se počele voditi borbe s ekspanzionističkim planovima Slobodana Miloševića koji je želio za veliku Srbiju prisvojiti dijelove Hrvatske i BiH.

Po Mesićevim rječima, BiH i danas doživljava nešto slično jer se njene političke elite tek pokušavaju dogovoriti kako naći političko rješenje za funkcionalnu državu da BiH istodobno dobije mehanizme koji će joj osigurati ulazak u euroatlanske integracije kojih sada nema.

"Daytonski je sporazum zaustavio rat no nije uspostavio mehanizme po kojima BiH može biti kompatibilna drugim zemljama Europske unije", ustvrdio je Mesić dodajući kako ulazak u EU nema alternativu ni za jednu zemlju regije."Europa se mora ujediniti i Europu mora ujediniti ova generacija", kazao je Mesić izražavajući nadu kako će Europa naći snage i pomoći BiH u sadašnjem trenutku kada već nije na vrijeme reagirala i zaustavila Miloševića početkom 90-ih godina prošlog stoljeća.