c S
Dnevne novosti

Kosor: arbitražnim sporazumom rješavamo ključna pitanja koja nas tište godinama

20.11.2009 10:45 ZAGREB, 20. studenog 2009.Hina "Sporazumom koji je pred vama riješili smo ključna pitanja koja su nas mučila i tištila sve ove godine", izjavila je danas premijerka Jadranka Kosor, pozivajući saborske zastupnike da potvrde (ratificiraju) arbitražni sporazum sa Slovenijom.
"Danas smo na kraju velikog i važnog posla. Vjerujem da će to potvrditi povijest, da će godine koje dolaze potvrditi da je Vlada bila u pravu kada je Saboru predložila potvrđivanje ovog sporazuma", poručila je premijerka sa saborske govornice. Ponovila je da su sporazumom ispunjeni ključni hrvatski zahtjevi - granični spor rješava se "isključivo i samo" na temelju međunarodnog prava, što je, naglasila je, prvi put nakon 18 godina prihvatila i Slovenija, granicu će utvrđivati međunarodno sudsko tijelo (arbitražni sud), te se razdvaja pitanje ulaska Hrvatske u EU od graničnog pitanja sa susjednom zemljom.

"Uspjeli smo! To su argumenti za potvrđivanje sporazuma. Hrvatska se ne odriče svoga teritorija, ovo nije sporazum o granici, nego o arbitražnom sudu koji će odrediti granicu prema međunarodnom pravu", poručila je Kosor zastupnicima. "Učinili smo najbolje što smo mogli, na kraju smo važnog i teškog puta. Ako se sada ne odlučimo za sporazum, ni jedna buduća generacija političara neće moći dogovoriti ništa bolje ni povoljnije za Hrvatsku", dodala je. Uspjehom je nazvala i to što je u sporazum ušla odredba po kojoj svi procesni rokovi počinju teći tek nakon što Hrvatska potpiše ugovor u ulasku u EU.

Premijerka je naglasila i da će o granici, kao arbitri, odlučivati priznati stručnjaci međunarodnog prava, te da nema nikakvog razloga u to sumnjati. Napomenula je pritom da je nakon pisma koje je poslala predsjedniku Europske komisije Joseu Manuelu Barrosu, koji je potom primio njezine izaslanike, uvjerena da će se popis arbitara raditi prema kriterijima stručnosti, nepristranosti i neovisnosti.

"Nema ni jednog razloga da Hrvatska sumnja u neovisnost i nepristranost tih sudaca, kada već vjerujemo Europskoj komisiji da će nam 2012. i 2013. osigurati 3,5 milijardi eura. Ako vjerujemo da će to biti tako, nema razloga da ne vjerujemo da će izbor sudaca biti transparentan i da će to biti najbolji stručnjaci koji će na temelju međunarodnog prava donijeti najbolju odluku koja neće biti protivna hrvatskim nacionalnim interesima. To će biti najbolji od najboljih", istaknula je Kosor. Podsjetila je da je, uz Sporazum, potpisala i Izjavu kojom ističe da se ništa u tom sporazumu neće smatrati pristankom Hrvatske na slovenske zahtjeve za teritorijalnim kontaktom s otvorenim morem, naglasivši da su se oko takve izjave suglasile obje strane, odnosno da Hrvatska nije postupila jednostrano.

Kosor je izvijestila da je sa slovenskim premijerom Borutom Pahorom već razgovarala o još jednom sporu između Hrvatske i Slovenije, onom o dugu štedišta Ljubljanske banke. "Nadam se da ćemo i oko tog problema biti jednako uspješni kao i kod ovog sporazuma", kazala je.

O predloženoj ratifikaciji arbitražnog sporazuma raspravljaju saborski klubovi. Predsjednik Sabora Luka Bebić izvijestio je da će, nakon rasprave po klubovima, zastupnici odmah pristupiti glasovanju o ratifikaciji.