c S
Dnevne novosti

Objavljena jednostrana izjava Slovenije uz arbitražni sporazum

23.11.2009 07:59 LJUBLJANA, 21. studenog 2009.(Hina) Slovensko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je na svojim web-stranicama tekst jednostrane izjave uz arbitražni sporazum dviju vlada koji su 4. ovog mjeseca u Stockholmu potpisali premijerka Jadranka Kosor i premijer Borut Pahor.
U tekstu koji je dostavljen i hrvatskom veleposlanstvu u Sloveniji naglašava se da Slovenija time odgovara na hrvatsku jednostranu izjavu uz sporazum, nadalje da je Slovenija prilikom raspada bivše Jugoslavije imala "teritorijalni kontakt s otvorenim morem" i da je zadaća arbitraže da to potvrdi.

"Uz uvažavanje suverenog prava svake države da daje jednostrane izjave i vodeći računa da je Slovenija bila upoznata s namjerom Hrvatske da uz Arbitražni sporazum podnese svoju jednostranu izjavu, Slovenija izjavljuje da se ne slaže s izjavom Hrvatske od 9. studenoga 2009. godine niti s njenim sadržajem", navodi se na početku slovenske jednostrane izjave.

"Republika Slovenija izjavljuje da u skladu s međunarodnim pravom jednostrana izjava dana uz arbitražni sporazum nema učinka na njegov sadržaj i da izjava Hrvatske od 9. studenoga nema učinka na arbitražni postupak", navodi se u nastavku izjave. "Republika Slovenija izjavljuje da je zadaća arbitražnog suda da odredi teritorijalni kontakt teritorijalnog mora Slovenije s otvorenim morem (dodir Slovenije s otvorenim morem), dakle očuvanje prava Slovenije na dodir s otvorenim morem koji je ona imala na dan osamostaljenja 25. lipnja 1991. godine.

Republika Slovenija izjavljuje također da se arbitražni sporazum tumači u skladu s uobičajenim značenjem izraza koji se nalaze u odredbama samog sporazuma", navodi se u izjavi slovenskog ministarstva vanjskih poslova.