c S
Dnevne novosti

Kalmeta: smijenjena uprava HAC-a, novi čelnik Stjepko Boban

23.11.2009 08:03 ZAGREB, 21. studeni 2009.Hina Vlada je na zatvorenom dijelu sjednice smijenila predsjednika i dva člana Uprave Hrvatskih autocesta (HAC), a za novog predsjednika Uprave predložila je Stjepka Bobana, dosadašnjeg predsjednika Uprave Hrvatskih cesta (HC), potvrdio je novinarima ministar prometa Božidar Kalmeta.
Razlog smjene je loša klima koja se stvorila unutar te javne tvrtke, izjavio je nakon sjednice Vlade Kalmeta. Vlada je Skupštini HAC-a predložila opoziv dosadašnjeg predsjednika Uprave Jurice Prskala i dva člana Uprave Marija Lovrinčevića i Ivice Mlinarevića. U Upravi HAC-a kao član ostaje Josip Sapunar. Umjesto Bobana, na mjesto predsjednika uprave HC-a dolazi njen dosadašnji član Jakov Krešić.

"Odnosi unutar HAC-a, klima koja se stvorila u i oko njega, odnosi između Uprave i sindikata, sve to je dovelo do vrlo teškog funkcioniranja i nemogućnosti vođenja te vrlo važne tvrtke, javnog poduzeća", rekao je Kalmeta. Negirao je da je do smjena došlo zbog istrage koju u HAC-u provodi USKOK i ponovio da je razlog "klima nepovjerenja i podmetanja u kojoj se ne može normalno raditi".

Vjeruje da će se, nakon imenovanja nove uprave, stvari u toj tvrtki stabilizirati te da će ona normalno funkcionirati. Novi predsjednik uprave HAC-a dokazani je stručnjak, koji je dobro radio u HC-u, i nema nikakvog svog političkog zaštitnika, odgovorio je Klameta na novinarsko pitanje.