c S
Dnevne novosti

Održana prva sjednica Povjerenstva za praćenje provedbe mjera za suzbijanje korupcije

24.11.2009 08:03 ZAGREB, 23. studenog 2009.(Hina) GRECO (ekspertno tijelo Vijeća Europe za borbu protiv korupcije) dodatak Izvješća o provedenim preporukama za Republiku Hrvatsku, antikorupcijski program za javna i trgovačka društva, izmjene Zakona o financiranju političkih stranaka, nastavak Antikorupcijske kampanje provođenjem "Antikorupcijskog sata", neke su od tema o kojima se raspravljalo na prvoj sjednici Povjerenstva za praćenje provedbe mjera za suzbijanje korupcije.
Govoreći o GRECO-om dodatku Izvješća o provedenim preporukama za Hrvatsku od 8. listopada ove godine, voditelj hrvatskog izaslanstva pri GRECO-u sudac Vrhovnog suda Marin Mrčela istaknuo je da je od sedamnaest država, pet u potpunosti izvršilo drugi Evaluacijski krug, među kojima se nalazi i Republika Hrvatska.

Antikorupcijski program za javna trgovačka društva u nadležnosti Ministarstva mora, prometa i infrastrukture za razdoblje do 2012. godine ima jasno definirane ciljeve, mjere i rokove, a pomoći će jačanju transparentnosti u radu, priopćeno je sa sjednice. Predsjednica Vlade Jadranka Kosor, ujedno i predsjedavajuća, rekla je da sva trgovačka društva u pretežitom vlasništvu Hrvatske izrade Antikorupcijske programe prema tom modelu.

Razgovaralo se i o izmjenama Zakona o financiranju političkih stranaka, a predstavljen je i nastavak Antikorupcijske kampanje provođenjem "Antikorupcijskog sata". Cilj Antikorupcijskog sata je educirati mlade i senzibilizirati ih na pojavu korupcije, ukazati na nazočnost korupcije, štetnost korupcije u društvu, te putem afirmacije "nulte tolerancije" ohrabriti mlade na prijavljivanje korupcije. Povjerenstvo je raspravilo i preporuke iz godišnjeg Izvješća Europske komisije u dijelu koji se odnosi na suzbijanje korupcije, te su dogovorene konkretne mjere kako bi se ostvario daljnji napredak u borbi protiv korupcije.

Dogovoreno je da se pristupi reviziji Akcijskog plana za suzbijanje korupcije, unaprjeđenje zakonodavnog okvira te da se definiraju tijela za upravljanje oduzetom imovinom, stoji u priopćenju.