c S
Dnevne novosti

Premijerka Kosor i rektor Bjeliš o blokadi nastave na fakultetima

24.11.2009 08:07 ZAGREB, 23. studenog 2009.(Hina) Premijerka Jadranka Kosor uputila je na Ministarstvo znanosti i obrazovanja i resornog ministra pitanja vezana za blokadu nastave na fakultetima, najavljujući tek da će se učiniti sve da se osigura besplatno školovanje za studente koji izvršavaju svoje obveze.
"Učinit ćemo sve da se osigura besplatno školovanje za sve studente koji izvršavaju svoje obveze", kazala je Kosor odgovarajući na pitanja novinara za današnjeg posjeta tvrtki Croatiakontrola gdje je otvorila nove prostore i laboratorij. Premijerka je napomenula da se, zbog obveza, nije imala prilike upoznati sa svim detaljima vezanim za prosvjede studenata, da je to pitanje za resorno Ministarstvo znanosti, da se čula s ministrom koji je u kontaktu s predstavnicima Sveučilišta.

Rektor zagrebačkog Sveučilišta Aleksa Bjeliš izjavio je za Hinu da plenumski način donošenja odluka na Filozofskom fakultetu nema legitimitet, istaknuvši da se na taj način zadire u prava studenata koji su protiv blokade i žele pohađati nastavu. Takvo odlučivanje nije u skladu sa sveučilišnim načinom rada, a blokade onemogućuju ostale studente u obavljanju svojih dužnost, kazao je rektor Bjeliš. Nije komentirao moguće organiziranje nastave na alternativnim lokacijama, ocjenivši kako to nije dobro za nastavu te da je iscrpljujuće za one koji ju žele pohađati.

Na upit da komentira studentske izjave s plenuma da su izignorirani zahtjevi studenata o besplatnom školovanju, rektor je rekao kako je to pitanje za Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa i ministra Radovana Fuchsa. Podsjetio je da je prošloga tjedna Senat zagrebačkog Sveučilišta pozvao Ministarstvo znanosti da do kraja mjeseca donese potrebne odluke o načinu polaganja državne mature za potkategrije budućih studenata te odluku o školarinama.