c S
Dnevne novosti

Ministar Fuchs: iduća akademska godina besplatna za sve redovite studente

25.11.2009 08:03 ZAGREB, 23. studenoga 2009.(Hina) Svi studenti koji redovito upišu iduću akademsku 2010./2011. godinu, studirat će bez participacije, izjavio je ministar znanosti obrazovanja i športa Radovan Fuchs, te je, vezano uz ostale studentske zahtjeve, najavio i reviziju studijskih programa unutar bolonjskog procesa.
"Od iduće akademske godine redoviti studenti neće više plaćati participaciju, što će omogućiti novi zakon o sveučilištima koji će potpuno reorganizirati sustav i otvoriti nove načine financiranja", najavio je ministar Fuchs gostujući u središnjem Dnevniku HTV-a.

Ministar smatra da unutar postojećeg državnog proračuna i ukupnog budžeta koji se izdvaja za sveučilišta, postoji dovoljno prostora da se to ostvari. Dakle svi upisuju prvu godinu besplatno, a ako ne padaju ni dalje ne plaćaju ništa, naglasio je ministar Fuchs. To će omogućiti da svi studenti krenu s istih startnih pozicija, dodao je. Najavio je i kako više neće biti studenata upisanih po posebnim potrebama, koji su bili osuđeni da svoje studiranje do diplome plaćaju bez obzira na uspjeh.

"Svima ćemo omogućiti jednake uvjete u startu, a samo uspješni, koji redovito budu izvršavali obveze, i dalje će studirati besplatno", kazao je ministar Fuchs. Napomenuo je kako su studentski prosvjedi upozorili na nepravdu, te da će se to sada ispraviti. Međutim, zahtjeve studenata zagrebačkog Filozofskog fakulteta da se svim studentima omogući besplatno studiranje bez obzira na uspješnost, ocijenio je nerealnim. Komentirajući studentsko nezadovoljstvo vezano uz studijske programe unutar bolonjskog procesa, rekao je kako je niz primjedaba opravdano, te je najavio skoru reviziju programa.

"Već smo inicirali neke razgovore s rektorima da sveučilišta pokrenu reviziju studijskih programa, i to će se sigurno pokrenuti u skorije vrijeme", rekao je Fuchs. Odbacio je mogućnost svoga dolaska na studentske plenume, naglasivši kako je teško razgovarati s masom, ali je javno pozvao studentske predstavnike da dođu u Ministarstvo na razgovor.