c S
Dnevne novosti

Premijerka Kosor na konferenciji o e-upravi: Vlada želi malu i učinkovitu državnu upravu

25.11.2009 08:10 ZAGREB, 24. studenog 2009.(Hina) Vlada želi malu, učinkovitu državnu upravu, koja će biti na usluzi građanima 24 sata dnevno, izjavila je premijerka Jadranka Kosor otvarajući Konferenciju o elektroničkoj upravi pod nazivom "e-uprava: uprava po mjeri čovjeka".
Vlada je početkom godine usvojila Strategiju razvoja elektroničke uprave 2009. - 2012. godine, te je izuzetno zainteresirana za njezinu provedbu, pogotovo jer taj proces može pomoći u borbi protiv korupcije i smanjenju državnih troškova. I te kako sam zainteresirana za dodatne uštede kroz procese informatizacije, naglasila je premijerka te iznijela neke podatke "koji je fasciniraju" - samo za otpremu pošte u državnoj upravi je lani potrošeno gotovo 183 milijuna kuna, dok se na uslugama fiksne telefonije može uštedjeti i do 33 milijuna kuna.

Riječ je o procesu čiji je cilj racionalizacija troškova i optimizacija poslovanja uprave, uz osiguranje dostupnosti informacija građanima i javnosti. Razvoj elektroničke uprave je imperativ moderne uprave 21. stoljeća, tako da Europska unija požuruje javne uprave na državnoj i lokalnoj razini u zemljama članicama da sve snažnije uključuju suvremene informacijske tehnologije u vlastito funkcioniranje i pružanje usluga građanima i gospodarstvu.

Kosor je istaknula kako očekuje i druge koristi od toga procesa, prije svega bolje povezivanje lokalne uprave i samouprave s državnom upravom, te pozvala sve koji naiđu na otpore tome procesu da se jave njoj osobno, kako bi pomogla ukloniti prepreke i predrasude.

I ministar uprave Davorin Mlakar istaknuo je kako se razvojem elektroničke uprave želi osigurati da državna uprava umjesto produžene ruke vlasti postane servis građana, te je ocijenio da proces spajanja državne uprave i moderne tehnologije nisu nikada dosad imali takvu podršku politike. Na konferenciji koju je organizirao Središnji državni ured za e-Hrvatsku predstavljeni su stanje i perspektive razvoja e-uprave u Hrvatskoj, primjeri zemalja članica EU koje su predvodnice tog procesa, te hrvatski projekti koji su nagrađeni na natječaju za Europske nagrade iz područja elektroničke uprave.