c S
Dnevne novosti

Vanjskopolitički odbor EP-a prihvatio prijedlog rezolucije o proširenju

25.11.2009 08:05 BRUXELLES, 24. studenog 2009.Hina Članovi vanjskopolitičkog odbora Europskog parlamenta prihvatili su  prijedlog rezolucije o strategiji proširenja u kojem se kaže da Hrvatska može zaključiti pristupne pregovore do sredine sljedeće godine ako ubrza reforme i ispuni potrebne kriterije, uključujući punu suradnju s Haškim sudom.
O prijedlogu, sastavljenom na temelju izvješća Gabriela Albertinija, u srijedu će se raspravljati na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu, a u četvrtak će se glasovati. Prijedlog rezolucije pokriva sve zemlje kandidate i potencijalne kandidate za članstvo u Europskoj uniji.

Rezolucije Europskog parlamenta o proširenju pravno su neobvezujući tekstovi. Što se Hrvatske tiče, u prijedlogu rezolucije izražava se uvjerenje "da se pristupni pregovori mogu završiti do sredine 2010. godine". Od Hrvatske se traži da ubrza napore i ispuni sve potrebne kriterije i mjerila, između ostaloga i da "omogući ICTY-u pristup traženim dokumentima u suđenjima za ratne zločine".

Slično kao što je navedeno u strategiji za proširenje Europske komisije i zastupnici Europskog parlamenta traže reforme javne uprave, reformu pravosudnog sustava, borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala te održivi povratak izbjeglica. Također se navodi da je potpisivanje bilateralnog sporazuma o rješavanju graničnog prijepora sa Slovenijom "stvorilo poticaj za daljnje otvaranje poglavlja u pristupnom procesu". U prijedlogu rezolucije se kaže da bilateralni prijepori ne bi trebali predstavljati prepreku u pristupnom procesu, ali se kaže da EU treba učiniti sve da ih riješi prije pristupanja Uniji i da takve prijepore trebaju rješavati strane koje su u njega uključene.

Općenito, zastupnici pozdravljaju napore koji se čine u zemljama zapadnog Balkana, a kao glavne izazove navode borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala, slobodu i neovisnost medija od političkog uplitanja i neovisnost regulatornih tijela.