c S
Dnevne novosti

Čović: novi prijedlog ustavnih promjena nije znatno promijenjen

25.11.2009 08:00 MOSTAR, 24. studenog 2009.(Hina) Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je da novi dokument o ustavnim promjenama, što su ga američki i europski predstavnici dostavili političarima u BiH, nije znatnije promijenjen te da u njega nisu uvrštene primjedbe hrvatske strane.
"Butmirski je dokument malo dorađen. Izrazio sam iznenađenje da u dokument nisu uvršteni zahtjevi da se osigura jednakopravnost Hrvata u svim rješenjima na državnoj razini", rekao je Čović u izjavi za medije u Mostaru. Dodao je kako su u novom dokumentu tek promijenjena rješenja koja se tiču neizravna načina biranja članova državnog predsjedništva u Domu naroda umjesto sadašnjeg izravna biranja na izborima.

Čović je zatražio i da se odrede minimalne kvote predstavnika konstitutivnih naroda u Zastupničkom domu BiH. Dodao je kako njegova stranka zagovara da se vrlo precizno odredi teritorijalno-pravni preustroj države i da se umjesto sadašnjih dvaju entiteta, BiH ustroji u četiri federalne jedinice.

Glavni ravnatelj za vanjske i vojnopolitičke poslove pri općem tajništvu vijeća Europske unije Robert Cooper i nekolicina američkih diplomata u utorak su u odvojenim susretima dostavili promijenjeni dokument čelnicima nekoliko stranaka u BiH, među kojima su i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović i zamjenik predsjednika HDZ-a 1990. Martin Raguž. Raguž je nakon susreta s međunarodnim dužnosnicima priopćio kako će se HDZ 1990. očitovati o sadržaju dokumenta kad ga temeljito razmotri.