c S
Dnevne novosti

Mesić razgovarao s Koehlerom o bilateralnim pitanjima i o regiji

26.11.2009 08:03 BERLIN, 25. studenog 2009.(Hina) Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić sastao se u Berlinu s njemačkim predsjednikom Horstom Koehlerom, s kojim je razgovarao o bilateralnim pitanjima, posebice vezanim uz gospodarstvo, te o stanju u regiji, osobito u Bosni i Hercegovini.
"Ja sam apelirao na nastavku suradnje, posebno na suradnji naših gospodarstava. Ta suradnja je moguća jer Hrvatska ima potencijale, ali nema toliko kapitala da ih aktivira", rekao je hrvatski predsjednik nakon razgovora s Horstom Koehlerom. Pošto je Njemačka proteklih godina Hrvatskoj pomogla na političkom planu, Stjepan Mesić tu potporu u budućnosti ponajprije vidi na gospodarskom planu.

"Njemačka može pomoći Hrvatskoj da aktivira svoje i ljudske i gospodarske potencijale", istaknuo je hrvatski predsjednik. Osim o hrvatsko-njemačkim pitanjima, dvojica predsjednika razgovarala su prilikom oproštajnog posjeta Stjepana Mesića Berlinu i o stanju u regiji, osobito u Bosni i Hercegovini. "Razgovarali smo oko toga kako Europa može pomoći da se u regiji riješe neke neuralgične točke, a to znači da Europa mora visokom predstavniku u BiH omogućiti da iz politike eliminira one koji ne priznaju i koji razbijaju Bosnu i Hercegovinu jer to smeta stabilizaciji čitave regije, to jest europskom usmjerenju naše regije", rekao je Mesić. Dodao je kako je Horsta Koehlera upoznao sa svojim stajalištem glede političkog vodstva Repulike Srpske.

"Ono što danas radi Milorad Dodik, to je nastavak politike koju je vodio Slobodan Milošević, ali sada na jedan drugi način. Ta politika se više ne vodi tenkovima, topovima i Srebrenicom, nego se vodi nepriznavanjem i razbijanjem Bosne i Hercegovine, a rezultat može biti isti", zaključio je hrvatski predsjednik. Ustvrdio je kako se i pitanje sporazuma između Hrvatske i Bosne i Hercegovine o međusobnom izručivanju pravomoćno osuđenih osoba mora riješiti. "Ja mislim da do tog sporazuma mora doći jer svatko onaj tko je pravomoćno osuđen mora snositi i posljedice", zaključio je Mesić.

Nakon sastanka s njemačkim predsjednikom Stjepan Mesić zadržao se u kraćem razgovoru s gradonačelnikom Berlina i premijerom istoimene savezne pokrajine Klausom Wowereitom, nakon čega se s domaćinom prošetao kroz Brandenburška vrata. Nakon toga hrvatski je predsjednik otputovao u Potsdam, gdje se sastao s premijerom savezne pokrajine Brandenburga Matthiasom Platzekom, s kojim je obišao i spomen-područje "Cecilienhof", gdje je 1945. održana Potsdamska konferencija.

Predsjednik Mesić bi trebao razgovarati s njemačkim i hrvatskim novinarima, a poslije toga i održati govor na večeri koju je za zastupnike njemačkoga Bundestaga priredio Odbor njemačkoga gospodarstva za odnose s istočnom Europom.