c S
Dnevne novosti

Sabor: klubovi podupiru uređenje tržišta poljoprivrednih proizvoda

26.11.2009 08:07 ZAGREB, 25. studenoga 2009.Hina Saborski klubovi su poduprli prijedlog zakona o uređenju tržišta poljoprivrednih proizvoda, a u raspravi o izvješću o korištenju predpristupnih programa pomoći EU u prvih šest mjeseci oporba je upozorila na nedostatno "povlačenje" novca iz europskih fondova te na nepripremljenost administracije.
Da je premalo novca od 1. siječnja do 30. lipnja povučeno u Hrvatsku, smatra IDS-ov zastupnik Damir Kajin, koji tvrdi da je istodobno "previše novca iz Hrvatske otišlo europskim interesnim asocijacijama". HNS-ov zastupnik Miljenko Dorić naveo je kako su "ljudi s terena" tražili da u raspravi upozori na njihovo nezadovoljstvo suradnjom s državnim institucijama u svima fazama pripreme dokumantacije i realizacije projekata. I

znimka je, kaže, ministarstvo regionalnog razvoja koje uvijek dobiva pohvale. Hrvatska je korisnica predpristupnih programa CARDS, PHARE, ISPA i SAPARD, te instrumenta predpristupne pomoći IPA, koji sadrži pet sastavnica. U predpristupnim programima CARDS, PHARE, ISPA i SAPARD Hrvatskoj je ukupno dodijeljeno 297,23 milijuna eura, od čega je do 30. lipnja ove godine ugovoreno 239,80 milijuna eura, što je 80,68 posto.

HDZ-ov zastupnik Goran Marić stoga ističe kako je zadovoljstvo vidjeti da je Hrvatska putem predpristupnih fondova ugovorila 239 milijuna eura. Suprotno misli SDP-ovac Zvonimir Mršić koji drži da izvješće stvara "pomalo varavu sliku o našoj apsorpcijskoj moći" te da je u šest mjeseci u zemlju stigla golema novčana pomoć iz EU. "Nažalost, ni izdaleka nije tako", rekao je Mršić i naveo kako je u SAPARD-u ugovoreno "tek nešto više od 60 posto raspoloživih sredstava". Ukupan je proračun SAPARD-a iznosio 33 milijuna eura, dodao je.

Prijedlogom zakona o uređenju tržišta poljoprivrednih proizvoda, koji se donosi u hitnom postupku, propisuju se mjere uređenja tržišta u pojedinim sektorima poljoprivrednih proizvoda, nadležnosti tijela u provedbi mjera uređenja tržišta, korisnici tih mjera te sustav kontrole i inspekcije. SDP-ova zastupnica Dragica Zgrebec naglasila je da je nužno donijeti taj zakon jer je uređenje tržišta poljoprivrednih proizvoda uvjet za ispunjavanje mjerila za zatvaranje pregovora u poglavlju 11 - Poljoprivreda i ruralni razvoj.

HDZ-ov i HSS-ov zastupnik Krešo Filipović i Boris Klemenić ističu da se tim zakonskim prijedlogom Hrvatska na kvalitetan način priprema za buduće funkcioniranje na zajedničkom europskom tržitu poljoprivrednih proizvoda. Budući da će zakon biti na snazi samo do ulaska Hrvatske u EU, HNS-ov zastupnik Miljenko Dorić ustvrdio je da je riječ o zakonu za "jednokratnu i to teorijsku upotrebu" koji je isključivo namijenjen završetku procesa prilagodbe s europskim zakonodavstvom. Sabor je završio današnje zasjedanje.