c S
Dnevne novosti

Sabor o proračunu za 2010.; glasovanje vjerojatno za tjedan dana

27.11.2009 08:01 ZAGREB, 25. studenoga 2009.Hina Hrvatski će sabor u nastavku sjednice razmotriti prijedlog državnog proračuna za 2010., s planiranim prihodima od 112,8 milijarda kuna, što je 1,5 posto više nego ove godine, te rashodima od 121,4 milijarde kuna, što je 904 milijuna kuna više nego 2009. godine.
O proračunu bi trebalo glasovati već iduću srijedu, najavio je potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks. Proračun je rađen na projekciji blaga rasta BDP-a za 0,5 posto. Predviđeni proračunski manjak središnje države u idućoj bi godini bio 2,5 posto BDP-a, a dodaju li mu se deficiti izvanproračunskih korisnika i lokalnih jedinica od po 0,1 posto, manjak opće konsolidirane države bio bi 2,7 posto BDP-a.

Vlada predviđa rast prihoda od PDV-a za 5,4 posto, na 38,8 milijardi kuna, te trošarina za tri posto, na nešto manje od 11 milijarda kuna. Zbog pada gospodarskih aktivnosti i negativna učinka gospodarske krize u idućoj godini očekuje se pad prihoda od poreza na dobit i dohodak te doprinosa. U vladi ističu da je predloženi proračun predvidio štednje na svim razinama i odricanje od svega bez čega se može, kao i da je 87 posto proračuna unaprijed zadano s obzirom na plaće, mirovine, socijalna davanja i t.d.

U proračunu se vodi računa o socijalnoj pravednosti i zaštiti najugroženijih skupina, a usmjeren je na očuvanje makroekonomske stabilnosti, navodi vlada. Saborska oporba najavila je da neće poduprijeti proračun, jer ga smatraju koncepcijski neprihvatljivim, a tvrde da se u krizi ne bi smjelo govoriti o zadanim troškovima, te da je vlada pokazala kako ne kani provesti nužne reforme i rezove u javnom sektoru. SDP je, kao i lani, najavio da neće podnositi amandmane na proračun te da će od Sabora tražiti da odbije vladin prijedlog i odluči o privremenu financiranju dok se ne izradi proračun na realnijim osnovama.

Potpredsjednik Sabora Šeks na kraju zasjedanja najavio je kako će zastupnici o proračunu glasovati najvjerojatnije u iduću srijedu.