c S
Dnevne novosti

Saborski zastupnici o porezu na imovinu

27.11.2009 11:10 ZAGREB, 26. studenoga 2009.Hina Saborska je oporba u Hrvatskom saboru o prijedlogu državnog proračuna za 2010. tražila uvođenje poreza na imovinu, na što im je ministar financija Ivan Šuker odgovorio kako sadašnje komunalne naknade moraju doživjeti transformaciju, ali da je to nemoguće učiniti preko noći, uz nesređene zemljišne knjige.
"Nitko ne spori da ćemo kvaziporez na imovinu, koji je ostao iz nekih prošlih vremena, morati promijeniti, umjesto da se plaća po kvadratu. Ali to je mjera koja zahtijeva dugotrajnu pripremu", rekao je ministar Šuker. Odbacio je tumačenja oporbe o prevelikom poreznom opterećenju dohotka, ističući da najveći dio davanja odlazi na mirovinske i zdravstvene doprinose, koje je nemoguće smanjiti u trenutku kad su izdavanja za mirovine 14 milijardi kuna veća od ukupnog prihoda od doprinosa.

Kao jednu od ključnih zadaća Vlade RH u idućim godinama naveo je mirovinsku reformu, odnosno povećanje stope izdvajanja za drugi mirovinski stup. Oporbeni zastupnici su, međutim, ostali uvjereni da građani i gospodarstvo plaćaju preskupu državu, te da projekcije za 2011. i 2012. pokazuju kako Vlada RH ne namjerava racionalizirati javnu potrošnju.

"Poruka ovog proračuna je - vi koji stvarate nosit ćete sav teret, a mi o vama ne želimo ni razmišljati", ustvrdio je Slavko Linić (SDP). Njegovi stranački kolege Zvonimir Mršić i Dragutin Bodakoš od Vlade RH su zatražili da dodatno objasni planirano smanjenje subvencija u poljoprivredi, odnosno da jasno kaže koji poljoprivrednici više neće moći ostvariti pravo na poticaj. Mršić je uvjeren da većina poljoprivrednika ubuduće neće moći dobiti povrat kapitalnih ulaganja, a Bodakoš da će iz upisnika poljoprivrednih gospodarstava s pravom na poticaj biti izbrisana većina obiteljskih gospodarstava.

"Vlada je navikla poljoprivrednika da nekritički može dobiti povrat kapitalnih ulaganja, a sada su preko noći u tišini ukinuli taj pravilnik, a da nitko od poljorivrednika to ne zna", kazao je Mršić. Na tvrdnje oporbe da je loša ekonomska politika dovela do otpuštanja 50 tisuća radnika, Goran Marić (HDZ) odgovorio je da za mnoga otpuštanja nije kriva isključivo Vlada RH.

"Mnogi poslodavci su bili prisiljeni na otpuštanja, ali mnogi i nisu. Većina je iskoristila situaciju i otpuštala radnike samo da bi povećali ionako veliko dobit svojih tvrtki", kazao je Marić. Smatra i da je skup kapital najveći problem za investicije, a zabrinjava ga, kaže, i razina pasivnih kamatnih stopa. Marić se založio da se za depozite u poslovnim bankama iznad određene razine pasivne kamate uvede visoka stopa obvezne pričuve, kao i da se izmjenama Zakona o HNB-u propiše da dobit iz poslovanja središnja banka mora uplatiti u državni proračun. Nevenka Majdenić (HDZ) Vladu RH je pohvalila jer je uz proračun po prvi puta dostavila i projekcije za iduće godine.

"Vlada je proračunom pokazala smanjivanje troškova uz jasne strateške prioritete i održavanje socijalne sigurnosti. Oni kojima je pomoć potrebna, ostali su u središtu proračunskih prioriteta", rekla je Majdenić, koja je uvjerena i da će na perspektivu gospodarskog oporavka Hrvatske pozitivno utjecati i deblokada pristupnih pregovora s EU.