c S
Dnevne novosti

Mesić: nova politička klima dovela do istraga i uhićenja

30.11.2009 08:05 ZAGREB, 28. studenog 2009.(Hina) Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić ocijenio je da je u Hrvatskoj stvorena nova politička klima zbog koje je došlo do istraga i uhićenja povezanih s raznim aferama, te dodao da ne zna je li bivši premijer Ivo Sanader bio izravno involviran u poslove koji se istražuju, no drži da je Sanader o "velikim poslovima vjerojatno nešto znao".
Predsjednik je tradicionalno u svome uredu primio skupinu građana na susret uz kavu, a novinare je zanimalo njegovo mišljenje o razlozima koji su doveli do otvaranja raznih afera i uhićenja, odgovornosti ministra prometa Božidara Kalmete za stanje u HAC-u, mišljenje o proračunu za iduću godinu te što će raditi nakon prestanka obnašanja predsjedničke dužnosti.

Upitan o razlozima otvaranja afera, Mesić je podsjetio na to da je šest godina trebalo za razrješenje afere kamioni kod koje se, rekao je, evidentno radilo o kršenju zakona. "Očito kad je na dnevni red došla afera kamioni i kad se išlo u raščišćavanje i institucije počele obavljati svoj posao, pojavili su se i drugi slučajevi. Ali, mislim da je više do toga došlo jer je stvorena nova politička klima. Očito da je negdje bilo zadržavanja u ladicama. Te prijave nisu došle danas ili jučer, ali očito da nije bilo političke volje", rekao je. "Mislim da nije bilo političke volje ili je netko mislio da nije dobro uzbuđivati odgovorne u državi, pa je mislio možda da imaju lakši san, da ne treba baš puno toga poduzimati", dodao je u odgovoru na upit da li političke volje nije bilo kod bivšeg premijera Sanadera.

Novinare je zanimalo i je li sada stvorena klima da Sanader treba otići do državnog odvjetnika, a Predsjednik je odgovorio da, "ako državni odvjetnik bude tražio da bilo kakav intervju sa Sanaderom bude potreban, onda će taj razgovor obaviti". Upitan što osobno smatra odgovorio je: "Opet me pitate nešto što ne mogu odgovoriti. Ne znam je li on bilo gdje, u bio kojem poslu koji se sada spominje izravno involviran. To je veliko pitanje, ali da je nešto o tome znao, o velikim poslovima, vjerojatno je znao", odgovorio je Mesić.

Naglasio je pritom kako je on uvijek tražio od Državne revizije da imenom i prezimenom navede one koji su kršili zakon "i da to onda ide DORH-u". "Nije dovoljno da Državna revizija samo kaže 'tu nisu radili po zakonu, neka sredstva su otuđena i pojeo vuk magare'. Uvijek sam tražio da se ide s imenima, ali valjda ćemo to sada doživjeti", naglasio je. Mesić smatra da o ministru Kalmeti ovisi hoće li podnijeti ostavku. "Vjerojatno, ako ministar procijeni da su oni krivi (uhićeni iz (HAC-a), vjerojatno će nešto poduzeti. Ali, hoće li podnijeti ostavku... Ostavka se podnosi kada čovjek procijeni da je i sam morao znati nešto što mu suradnici rade. Teško je svaki puta u to biti siguran. To ovisi o ministru Kalmeti", rekao je Mesić. Drži da se tu više radi pitanju "moralne kategorije", a da o tome treba li zbog moralnih razloga podnijeti ostavku, Kalmeta "sam mora procijeniti".

Govoreći o državnom proračunu za iduću godinu, Mesić je, na novinarski upit, ocijenio da hrvatsko gospodarstvo "vrlo teško" može podnijeti zadane rashode, a založio se za preispitivanje svih stavki, posebice troškova institucija i agencija osnovanih za potrebe hrvatskog ulaska u EU. "Kad budemo u EU imat ćemo sve što ima EU, ali je pitanje treba li sada biti taj broj zaposlenih. A nema još nikakve konkretne potrebe, jer kad se vidi što su radili onda je to dosta skromno", kazao je. U vezi s prestankom obnašanja predsjedničke dužnosti Mesić je rekao da će imati više slobode i vremena za obitelj i "pribilješke koje treba razraditi" i dodao da se neće baviti operativnom politikom. Izrazio je spremnost pomoći bude li aktualna vlast trebala njegove usluge.