c S
Dnevne novosti

Medvedev poslao stranim čelnicima nacrt Sporazuma o europskoj sigurnosti

30.11.2009 08:01 MOSKVA , 29. studenog 2009.(Hina/AFP) Rusko predsjedništvo je objavilo nacrt Sporazuma o europskoj sigurnosti, koju ta zemlja predlaže otkad je Dmitri Medvedev preuzeo predsjedničku dužnost prošle godine.
Medvedev je nacrt sporazuma poslao stranim čelnicima. On bi želio da ga usvoje zemlje i međunarodne organizacije iz euro-atlantske zone kako bi se riješile naslijeđa Hladnoga rata.

"Cilj ovoga sporazuma je, u domeni vojno-političke sigurnosti stvoriti nedjeljiv i ujedinjen prostor u euro-atlantskoj zoni kako bismo se definitivno riješili naslijeđa Hladnoga rata", izvijestio je Kremlj. Medvedev je tu zamisao iznio prvi put u lipnju 2008., no njegova je inicijativa naišla na mlak odjek u Zapadnome svijetu. Nacrt sporazuma poslan je "stranim čelnicima i šefovima međunarodnih organizacija u euro-atlantskoj zoni", primjerice EU-u, NATO-u te Organizaciji za europsku sigurnost i suradnju (OESS).

Glavna ideja koju zagovara Medvedev je da svaka zemlja potpisnica sporazuma može zajamčiti vlastitu nacionalnu sigurnost samo vodeći računa i o interesima svih ostalih potpisnica.