c S
Dnevne novosti

GSV: o zdravstvenom osiguranju, odvjetničkim tarifama i radnim dozvolama za strance

01.12.2009 08:02 ZAGREB, 30. studenog 2009.(Hina) Gospodarsko-socijalno vijeće na sjednici je većinom glasova podržalo prijedlog izmjena Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju, prijedlog tarife o nagradama i naknadi troškova za rad odvjetnika te prijedlog odluke o utvrđivanju godišnje kvote radnih dozvola za zapošljavanje stranaca u 2010. godini.
Svi ti prijedlozi podržani su većinom glasova jer su sindikati u sva tri slučaja bili protiv, izvijestio je na konferenciji za novinare nakon sjednice predsjednik GSV-a i Udruge radničkih sindikata Hrvatske Damir Jakuš. Državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa Zoran Pičuljan izvijestio je da je GSV podržao prijedlog uvođenja jedinstvene nagrade za odvjetnike za cijeli prvostupanjski postupak u stambenim, radnim i imovinskim sporovima te sporovima o pravima djeteta.

Po njegovim riječima, ti sporovi obuhvaćaju trećinu svih sporova koji se vode u Hrvatskoj, a jedinstvena tarifa omogućiti će povoljniji pristup pravnoj zaštiti značajnom broju građana. Također, broj podnesaka u prvom stupnju prema prijedlogu ograničava se na četiri, što također smanjuje troškove, kaže Pičuljan. Damir Jakuš pak kaže da građani u dvije trećine sporova ipak neće imati manje troškove i da će im pravna zaštita u znatnom dijelu sporova biti nedostupna.

Ravnateljica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ankica Paun Jarallah izvijestila je da je GSV-u predložila 6.948 radnih dozvola za strance u 2010. godini, što je 40 posto manje nego za ovu godinu. Predviđeno je 6.000 produljenja važećih dozvola i izdavanje 948 novih. Po djelatnostima, najviše dozvola stranci će dobiti za rad u građevinarstvu (300), brodogradnji (243) i turizmu (138). Sindikati nisu podržali prijedlog smatrajući da se dozvole predlažu za radnike kojih ima dovoljno u Hrvatskoj. Također, nisu podržali ni prijedlog izmjena Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju kojim se predlaže ukidanje iznimke po kojoj pravo na naknadu troškova prijevoza, neovisno o udaljenosti, imaju osobe na otocima, na područjima posebne državne skrbi i brdsko-planininskim područjima. Time se osobama s tih područja koja putuju liječniku izvan mjesta boravka ukida pravo na naplatu putnog naloga koje im je do sada HZZO pokrivao i za putovanja do 30 kilometara. Ta je iznimka trebala ostati, jer će njeno ukidanje najviše pogoditi stanovnike s područja posebne državne skrbi i brdsko-planinskih područja, kaže Jakuš.

Sjednicu GSV-a zbog donošenja odluka nadglasavanjem napustio je potpredsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić. Nezadovoljan takvim donošenjem odluka je i Damir Jakuš koji smatra da treba raspraviti o tome treba li GSV donositi odluke dogovorom ili preglasavanjem. Vršitelj dužnosti glavnog direktora Hrvatske udruge poslodavaca Bernard Jakelić smatra da su pravila rada GSV-a utvrđena Zakonom o radu i sporazumom o njegovom osnivanju te da konsenzus nije uvijek lako postići. Prigovorio je sindikatima nepripremljenost i međusobnu neusuglašenost.