c S
Dnevne novosti

DIP: prikupljanje donacija putem govornih automata nedopušteno

01.12.2009 08:09 ZAGREB, 30. studenog 2009.(Hina) Državno izborno povjerenstvo (DIP) ocijenilo je nepoduštenim prikupljanje sredstava za financiranje izborne promidžbe predsjedničkih kandidata putem govornih automata jer ne osigurava bezuvjetno utvrđivanje identiteta pošiljatelja.
U priopćenju DIP-a, u kojem se podsjeća na Zakon o financiranju izborne promidžbe za izbor hrvatskog predsjednika, kao i na Zakon o financiranju političkih stranaka, nezavisnih lista i kandidata, navodi se da transparentnost i provjerljivost financiranja konkretne izborne promidžbe zahtijeva da se javnost izvijesti o svim izvorima prikupljenih sredstava (o donacijama) te da javnost može, isto tako, odmah i na siguran način steći saznanja o istinitosti takvog izvješća.

"U konkretnom slučaju prikupljanje donacija putem govornih automata, sms poruka i slično neprijeporno je povezano s velikim brojem otvorenih mogućnosti prikrivanja donatora, a samim time i otežavanjem pa i onemogućavanjem provjere tko je stvarni donator", navode iz DIP-a koji ocjenjuje da "postoje stvarne mogućnosti zlouporabe korištenja telefona". Kao primjer navode mogućnost poziva od strane korisnika prepaid kartice, iz javne govornice, od stranih fizičkih i pravnih osoba, korištenje telefona od strane podstanara, a ne vlasnika, pozivi radnika sa službenih telefona.

"Zato je Državno izborno povjerenstvo ocijenilo nedopuštenim prikupljanje sredstava za financiranje izborne promidžbe na način koji ne osigurava bezuvjetno utvrđivanje identiteta pošiljatelja, a što je slučaj sa doniranjem sredstava putem govornih automata", stoji u priopćenju.