c S
Dnevne novosti

Slučaj HAC: pritvor osumnjičenicima i o blokadi imovine Skladgradnje

01.12.2009 08:07 ZAGREB, 30. studenog 2009.(Hina) Petorici osumnjičenih da su oštetili Hrvatske autoceste (HAC) za 22 milijuna kuna određen je jednomjesečni pritvor i protiv njih je pokrenuta istraga, a sud će odlučiti o zahtjevu Županijskoga državnog odvjetništva da se blokira imovina tvrtke Skladgradnje kako bi se u slučaju pravomoćne presude mogla naplatiti nastala šteta.
Pritvor osumnjičenicima određen je zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i težine počinjenoga kaznenog djela, to jest velike svote za koju je, kako sumnja tužiteljstvo, oštećen HAC. Odluku o pritvoru, na koji se može žaliti izvanraspravnome vijeću, donio je istražni sudac zagrebačkoga Županijskog suda Ratko Šćekić, nakon što je ispitao svu petoricu osumnjičenih koje zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo tereti za zloporabu položaja i ovlasti.

Oni su, doznaje se od njihovih odvjetnika, ponovno iznijeli obranu i porekli krivnju kao i pri prvom pojavljivanju pred istražnim sucem krajem prošlog tjedna. Osim protiv petorice osumnjičenih, istražni zahtjev podnesen je i protiv Skladgradnje, tvrtke iz Imotskog kojoj su osumnjičenici navodno nezakonito pribavili 22 milijuna kuna. Kako bi se osiguralo oduzimanje i naplata te svote ako se donese pravomoćna presuda, tužiteljstvo je zatražilo blokadu bankovnih računa, nekretnina i vozila Skladgradnje. O tome će istražni sudac odlučivati sutra.

Jedan od branitelja osumnjičenoga direktora i suvlasnika Skladgradnje Slavena Žužula, odvjetnik Ante Madunić već je najavio kako će sudu ponuditi jamstvo da će se u slučaju pravomoćne presude podmiriti nastala šteta. Istaknuo je kako to nije jamčevina za obranu sa slobode njegova branjenika kao što su prije izvijestili neki mediji. "Jamčevinu je moguće ponuditi jedino ako se pritvor određuje zbog opasnosti od bijega, a to ovdje nije slučaj", objasnio je Madunić.

Bivšeg predsjednika i člana Uprave HAC-a Juricu Prskala i Marija Lovrinčevića, direktora Sektora za građenje Gorana Legca i glavnog inženjera projekta Bosiljevo-Sveti Rok Željka Kandžiju te Žužula tereti se da su oštetili HAC za 22 milijuna kuna jer su namjestili natječaj za bojenje dvaju tunela - Male Kapele i Svetog Roka i taj posao platili višestruko skuplje od tržišne cijene.