c S
Dnevne novosti

Mesić započeo razgovore sa slovačkim predsjednikom Gašparovičem

02.12.2009 08:03 BRATISLAVA, 1. prosinca 2009.(Hina) Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić koji je doputovao u jednodnevni službeni posjet Slovačkoj započeo je razgovore sa svojim domaćinom, slovačkim šefom države Ivanom Gašparovičem.
Nakon svečanog dočeka predsjednika Mesića u Palači predsjednika Slovačke Republike te njegovog upisivanja u knjigu visokih gostiju, dva su predsjednika počela razgovore koji bi se prije svega trebali ticati odnosa dviju zemalja, hrvatskih pristupnih pregovora, te aktualnih svjetskih problema i stanja u regiji.

Hrvatska i Slovačka imaju dobre bilateralne odnose, a Slovačka je uvijek snažno podupirala hrvatsko pristupanje Europskoj uniji. Slovačka je članica EU-a od 2004. a od ove godine članica je i euro zone. Po ocjeni njezinih čelnika, zemlja je snažno napredovala i stabilizirala gospodarstvo ulaskom u EU i usvajanjem eura što joj je bilo od velike koristi u borbi protiv recesije.

Osim sa svojim domaćinom, predsjednikom Gašparovičem, koji je prošle godine bio u prvom službenom posjetu Hrvatskoj iako je privatno boravio nekoliko puta, predsjednik Mesić razgovarat će i s predsjednikom parlamenta Pavolom Paškom, a susrest će se i s predstavnicima hrvatske manjine.