c S
Dnevne novosti

Konferencija o pravu djece na sudjelovanje u odlučivanju

03.12.2009 08:00 ZAGREB, 1. prosinca 2009.(Hina) Tematska konferencija "Pravo djeteta na uvažavanje njegova mišljenja - pravo na sudjelovanje" Mreže pravobranitelja za djecu Jugoistočne Europe (CRONSEE) održava se u Zagrebu, u organizaciji Ureda pravobraniteljice za djecu RH.
Na konferenciji sudjeluje 20-ak predstavnika pravobranitelja iz BiH, Republike Srpske, Crne Gore, Grčke, Kosova, Rumunjske, Slovenije, Srbije, Vojvodine i Hrvatske. Oni će predstaviti primjere dobre prakse u sudjelovanju djece u procesima odlučivanja u školama i lokalnoj zajednici, te modele kojima pravobranitelji potiču djecu na sudjelovanje.

Pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić, ovogodišnja koordinatorica CRONSEE-a, govorila je o važnosti ostvarivanja prava djece na sudjelovanje u procesima odlučivanja, koje se potiče kroz osnaživanje djece, podizanje razine svijesti u društvu o važnosti njihova sudjelovanja i pronalaženje modela za njihovo uključivanje. Poticanje tog prava istaknuto je i kao jedan od važnijih ciljeva programa Vijeća Europe "Izgradnja Europe za djecu i s djecom", koji promovira ulogu djeteta kao subjekta i nositelja prava, nasuprot pasivnoj poziciji djeteta kao objekta zaštite odraslih.

Ahmed Pjano, predstavnik norveške organizacije "Save the Children", suorganizatora konferencije, istaknuo je da bi ombudsman trebao ostvariti izravan kontakt s djecom i od njih dobiti informacije o tome kako žive, no da se u praksi zbog niza ograničenja najčešće radi o jednosmjernoj komunikaciji i promotivnim aktivnostima. Mreža pravobranitelja za djecu okuplja nezavisne institucije za zaštitu prava djece na nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini, a osnovana je 2006. na inicijativu norveške organizacije "Save the Children" i Pokrajinskog ombudsmana Vojvodine.

Cilj Mreže je suradnja i osnaživanje pravobraniteljstava za djecu u zemljama Jugoistočne Europe te promicanje i razmjena iskustava među njima. Hrvatska se Mreži pridružila 2007. Pravo djeteta na sudjelovanju djece u procesu odlučivanja u školama i lokalnoj zajednici utemeljeno je u Konvenciji o pravima djeteta.