c S
Dnevne novosti

Mesiću nakon prestanka obnašanja dužnosti ured u Grškovićevoj

03.12.2009 08:06 ZAGREB, 1. prosinca 2009.(Hina) Nakon isteka mandata predsjednik Republike Stjepan Mesić s Pantovčaka će useliti u ured u Grškovićevoj ulici, a u tijeku je izrada potrebne dokumentacije kako bi se, temeljem javnog natječaja, uredio prostor na tri etaže nešto veći od 300 metara četvornih.
Ured bivšeg Predsjednika RH bit će u Grškovićevoj ulici na broju 13, a danas su prostorije ureda bile otvorene medijima za snimanje. Odluku o dodjeli zgrade u Grškovićevoj donio je Središnji državni ured za upravljanje državnom imovinom, sukladno Zakonu o posebnim pravima predsjednika RH po prestanku obnašanja dužnosti.

Riječ je o zgradi u državnome vlasništvu, ukupne površine 312,5 metara četvornih. U niskom je prizemlju garaža i gospodarske prostorije, sveukupne površine 102 četvorna metra, a na visokom prizemlju i prvome katu nalaze se uredske prostorije veličine 110, odnosno 76 metara četvornih. Terasa, loggie i balkon sveukupno su površine 24,5 metara četvornih. Zgrada se nalazi unutar zone 'B' zaštićene Povijesne urbane cjeline grada Zagreba, pa je radi izvođenja radova na sanaciji pročelja i dotrajalog krovišta u tijeku izrada tehničke dokumentacije potrebne za dobivanje Rješenja Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Uz vanjsko uređenje, trebat će se obnoviti i unutrašnjost kuće koja je u ovome trenutku potpuno prazna. Nakon dobivanja dokumentacije, sukladno Zakonu o javnoj nabavi, pristupit će se prikupljanju ponuda za izbor izvođača radova sanacije. Procjenjuje se da će vrijednost radova iznositi oko 700 tisuća kuna, a konačni će se iznos utvrditi nakon prikupljanja ponuda. U proračunu za iduću godinu Vlada je za troškove Ureda bivšeg Predsjednika predvidjela sveukupno 1,99 milijuna kuna.

Bivši predsjednik, prema odredbama Zakonu o posebnim pravima predsjednika RH po prestanku obnašanja dužnosti, uz ured, ima pravo na dva državna službenika, vozilo, vozača i osiguranje.