c S
Dnevne novosti

Hrvatski sabor donio državni proračun za 2010.

03.12.2009 08:10 ZAGREB, 2. prosinca 2009.Hina Hrvatski sabor donio je državni proračun za 2010. kojim se planiraju prihodi u iznosu 112,8 milijardi kuna, a rashodi u iznosu od 121,4 milijarde kuna.
Proračun za iduću godinu rađen je na projekciji blagog rasta BDP-a za 0,5 posto, a predviđeni deficit proračuna središnje države bio bi 2,5 posto BDP-a. U Vladi ističu da proračun obilježava štednja, te da se, primjerice, troškovi reprezentacije s 50 milijuna kuna smanjuju na oko 30 milijuna, materijalni rashodi smanjuju se za 645 milijuna kuna, subvencije za 1,2 milijarde, primjerice željeznicama za 125 milijuna kuna, poljoprivredi za oko 695 milijuna kuna, itd.

Rashodi za mirovine se, pak, povećavaju za 582 milijuna kuna (na 34,6 milijardi kuna), rodiljne naknade za 110 milijuna (na 2,1 milijardu), dječji doplatak za 15 milijuna (na 1,8 milijardi kuna), raste i iznos za plaće za oko 140 milijuna (na 22,5 milijardi kuna), rashodi za nezaposlene za 35 milijuna kuna, itd. Proračunom su predviđeni i dodatni rashodi za obveze vezane uz završnicu pregovora s EU - za različite programe predviđene su dvije milijarde kuna, za sufinanciranje projekata iz pretpristupnih pregovora s EU 432 milijuna kuna, a povećavaju se za milijardu kuna troškovi za kamate. Te tri stavke u 2010. su ukupno 3,4 milijarde kuna.

Sukladno prijedlogu Vlade, zastupnici su prihvatili tri zastupnička amandmana, dva IDS-ova i jedan HDSSB-ov, ukupno "teških 18,5 milijuna kuna", a odbili preostalih 69 amandmana. Preraspodjela proračunskog novca po tim amandmanima izvršit će se s pozicije ostvarenja obveza iz bilateralnog ugovora sa Svetom Stolicom, pa će se sredstva namijenjena Katoličkoj crkvi u Hrvatskoj smanjiti za spomenutih 18,5 milijuna kuna.

Prihvaćeni su tako amandmani IDS-a po kojima će se za izgradnju studentskog kampusa u Puli izdvojiti dodatnih pet milijuna kuna, a još 4,5 milijuna za izgradnju i uređenje prostora Hitne službe pulske Opće bolnice. Sastavni dio proračuna za 2010. postao je i amandman HDSSB-a kojim se tražilo dodatnih devet milijuna kuna za izgradnju osnovnih škola u Slavonskom Brodu (OŠ Podcrkavlje, OŠ Antun Mihanović - područna škola Mali Pariz, OŠ Đuro Pilar i Brodsko Vinogorje).

Saborska je većina odbila zahtjev SDP-a, HNS-a i IDS-a da se predloženi proračun odbije te donese odluka o privremenom financiranju. Uz proračun, Sabor je izglasao i prateći Zakon o izvršenju proračuna, kojim se Vlada ovlašćuje u 2010. zadužiti do ukupno 28,5 milijardi kuna za financiranje obveza koje u idućoj godini stižu na naplatu te financiranje deficita.