c S
Dnevne novosti

Uskoro sporazum o izvršenju zatvorskih kazni između Hrvatske, BiH i Srbije

03.12.2009 08:07 SARAJEVO, 2. prosinac 2009.Hina Hrvatska, Bosna i Hercegovina i Srbija usuglasile su sve najvažnije točke sporazuma kojima će se osigurati izvršenje pravomoćnih sudskih presuda u slučajevima osoba a dvojnim državljanstvom, potvrdila je za Hinu glasnogovornica Ministarstva pravde BiH Marina Bakić.
"Sve najvažnije točke sporazuma su usuglašene i oni će biti potpisani do kraja ovog mjeseca, vjerojatno oko 17. prosinca", kazala je Bakić. Ministri pravosuđa triju država trebali bi u Sarajevu potpisati izmjene i dopune postojećih sporazuma o međunarodnoj pomoći u kaznenim stvarima.Predviđenim izmjenama bit će definirana obveza svake zemlje potpisnice da uhiti i uputi na izdržavanje kazne one osobe koje su pred sudovima u susjednim državama pravomoćno osuđene a služenje kazne izbjegavaju zlorabeći pogodnosti dvojnog državljanstva.

Ustavi Hrvatske, BiH i Srbije ne dopuštaju mogućnost izručenja njihovih državljana čak i kada su oni pravomoćno osuđeni u drugim državama. Prema podacima koje je ministarstvo pravosuđa BiH dobilo od hrvatske policije, u BiH se trenutačno krije 46 osoba osuđenih na zatvorske kazne pred sudovima u Hrvatskoj a najpoznatiji među njima su Branimir Glavaš, liječnik Ognjen Šimić, Dražen Golemović i Jozo Ćurković.

Prema evidencijama sudova u BiH, u Hrvatskoj je pak utočište našlo 106 osoba osuđenih u susjednoj državi.Stotinu bjegunaca od pravde iz BiH utočište je našlo u Srbiji a njih 24 u Crnoj Gori.