c S
Dnevne novosti

Objavljen priručnik o Državnoj maturi i prijavama za upis u studijske programe

04.12.2009 08:01 ZAGREB, 2. prosinca 2009.(Hina) Priručnik "Državna matura 2009./2010. i prijave za upis na studijske programe" javno je dostupan na internetskim stranicama, a za nekoliko dana doživjet će i svoju tiskanu inačicu te će biti dostavljen svim srednjim školama u Republici Hrvatskoj, priopćila je danas Agencija za znanost i visoko obrazovanje (AZVO).
Taj priručnik zajednički su priredili AZVO, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa i Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanje, a na internetskim stranicama dostupan je od jučer, 1. prosinca. Cilj priručnika je iscrpno informiranje učenika i budućih studenata te otklanjanje mogućih nedoumica vezanih uz poglavlje ispita prve državne mature i prijave na studijske programe.

Zamišljen je kao praktičan vodič koji učenicima i budućim studentima donosi mnoštvo korisnih informacija, a dostupan je na internetskim stranicama www.postani-student.hr, www.azvo.hr, www.mzos.hr, www.hcvvo.hr te na CARNet-ovoj stranici drzavnamatura.skole.hr. Koncipiran je tako da ponudi objašnjenja i odgovore na sva pitanja o državnoj maturi, a sadrži poglavlja - "Osnovne informacije", "Od odluke do rezultata", Nacionalni informacijski sustav prijava na visoka učilišta", "Studijski programi", te "Pojmovnik i Kalendar".

Značajan dio priručnika posvećen je detaljnim uputama o korištenju sustava NISpVU - Nacionalnog informacijskog sustava prijava na visoka učilišta, po principu "korak po korak", budući da se od ove školske godine cjelokupan proces prijava ispita državne mature i prijava na studijske programe odvija putem NISpVU-a kojemu se pristupa preko internetske stranice www.postani-student.hr.

Donosi i informacije o uvjetima za upis na studijske programe te tablične prikaze odluka visokih učilišta o korištenju rezultata državne mature pri izradi rang lista za upis na studijske programe kao i kalendar sa svim važnim datumima i rokovima za prijave i polaganje ispita državne mature te za upis na studijske programe.