c S
Dnevne novosti

Vlada: usklađivanje zakonodavstva pri kraju

04.12.2009 08:06 ZAGREB, 3. prosinca 2009. Hina Hrvatska je Vlada u saborsku proceduru uputila osam prijedloga zakona iz paketa usklađenja s europskim zakonodavstvom, a premijerka Jadranka Kosor ističe da su ostala još dva i da je posao oko prilagodbe zakonodavstva pravnoj stečevini pri kraju.
Očekujemo da do kraja godine na još jednoj pristupnoj konferenciji Hrvatska otvori tri i zatvori dva poglavlja, kazala je Kosor, podsjećajući da je do sada zatvoreno 15 poglavlja. "Očekuje se i formiranje radne skupine za izradu nacrta pristupnog ugovora Hrvatske u EU, a to bi, kako doznajemo, moglo biti do kraja ove godine, istaknula je premijerka.

Podsjetila je da su u ovoj godini u paketu usklađivanja zakonodavstva do sada odrađena 82 zakona, a ostaje da se otvore i pregovori u nekoliko poglavlja, među njima i važnim poglavljima pravosuđa i poljoprivrede. "Vjerujem da ćemo i tu biti uspješni", rekla je. Sve je ministre pozvala na daljnji rad na prilagodbi europskim standardima.

"Prionite poslu jer je puno posla još uvijek pred nama kako bismo sljedeće godine sve to završili i konačno imali taj datum koji sasvim sigurno nije daleko", poručila je. Sve je to stavila u kontekst ovotjednog stupanja na snagu Lisabonskog ugovora koji je, istaknula je, stvorio pravni okvir i širom otvorio vrata da Hrvatska uistinu postane 28 članicom EU. "To će se apsolutno sigurno, sada već možemo reći, vrlo brzo dogoditi", rekla je Kosor, podsjećajući da je Hrvatska dobila i okvir financijskog paketa koji za prve dvije godine iznosi oko 3,5 milijarde eura.

U paketu usklađivanja s europskim zakonom Vlada je Saboru uputila prijedlog novog zakona o vodama kojim je voda zaštićena kroz institut općeg dobra. Voda je opće dobro i ne može biti ni u čijem vlasništvu, istaknuo je potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva Božidar Pankretić i naglasio da se isključuje mogućnost privatizacije prava na vodne resurse. Zakonom se ukida i mogućnost za dodjelu koncesija za eksploataciju obnovljivih mineralnih sirovina, pijeska i šljunka, na područjima značajnim za vodni režim, a u svrhu prodaje na tržištu.

U skladu s tim izmjenama Zakona o financiranju vodnog gospodarstva uz ostalo je ukinuta naknada za vađenje šljunka i pijeska, dok su sve ostale vrste naknada zadržane. Saboru je Vlada uputila i paket zakona iz područja pravosuđa, kao što su zakoni o pravosudnoj akademiji, izmjena Zakona o sudovima, o Državnom sudbenom vijeću i o Državnom odvjetništvu, o probaciji kao i prijedlog zakona o izvršavanju sankcija izrečenih maloljetnicima za kaznena djela i prekršaje. Izmjenama pak Zakona o vlasništvu i stvarnim pravima produljen je rok odgode primjene načela zaštite povjerenja u istitnitost i potpunost zemljišnih knjiga i to za pet godina - do 1. siječnja 2015.

Naime, od ukupno više od 1,5 milijuna katastarskih čestica koje se vode kao društveno vlasništvo do sada se Republika Hrvatska uknjižila na nešto više od 875 tisuća čestica. Vlasnička evidencija još nije potpuna da bi se izbjegle moguće štete, rekao je ministar pravosuđa Ivan Šimonović i najavio da će se za to predložiti i poseban akcijski plan.