c S
Dnevne novosti

Švedsko predsjedništvo predlaže uspostavu radne skupine za izradu hrvatskog pristupnog ugovora

04.12.2009 08:10 BRUXELLES, 3. prosinac 2009.Hina Švedsko predsjedništvo smatra primjerenim da se počne s izradom nacrta ugovora o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji i poziva Vijeće EU-a da se osnuje ad hoc radna skupina za izradu nacrta toga ugovora, doznaje Hina iz diplomatskih izvora.
Švedsko predsjedništvo drži "primjerenim da se počne s izradom nacrta ugovora o pristupanju i pozvat će Stalni odbor zemalja članica EU-a (COREPER) da uspostavi radnu skupinu za izradu nacrta", rekao je diplomatski izvor. COREPER, koji čine veleposlanici zemalja članica, taj će prijedlog razmatrati na svom sastanku u sklopu priprema za sastanak ministara vanjskih poslova koji se sastaju u ponedjeljak i utorak i koji bi taj prijedlog trebali formalno prihvatiti.

Vijeće za opće poslove EU-a, koji čine ministri vanjskih poslova, trebali bi usvojiti i zaključke o prijedlogu financijskog paketa što ga je Europska komisija pripremila za prve dvije godine članstva Hrvatske u EU-u. Europska komisija je potkraj listopada pripremila glavne elemente prijedloga financijskog paketa prema kojem bi Hrvatska u prve dvije godine članstva dobila nešto preko 3,5 milijardi eura iz europskih fondova, a siječanj 2012. navodi se kao pretpostavljeni datum njezina ulaska u Europsku uniju.

U dokumentu se polazi od "radne pretpostavke" da će Hrvatska biti članica EU-a od siječnja 2012. ako budu ispunjeni uvjeti za članstvo. Švedsko predsjedništvo predlaže da se pozove Europska komisija da počne s izradom nacrta zajedničke pozicije EU-a za zatvaranje pregovora u poglavljima Poljoprivreda i ruralni razvoj, Regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenata i Financijske i proračunske odredbe, jer ta poglavlja pokrivaju predloženi financijski paket.

U nacrtu zaključaka, o kojima će raspravljati COREPER, kaže se da je prijedlog Komisije "solidan temelj" za izradu nacrta zajedničkih pozicija za ta poglavlja.