c S
Dnevne novosti

Kosor: EU počinje sastavljati pristupni ugovor

07.12.2009 08:00 ZAGREB, 4. prosinca 2009.(Hina) Europska unija počinje sastavljati pristupni ugovor za Hrvatsku, a 2012. najizglednija je godina za hrvatski ulazak u Uniju, potvrdila je za Dnevnik HTV-a hrvatska premijerka Jadranka Kosor.
Premijerka je potvrdila kako se očekuje da ministri vanjskih poslova Unije u Bruxellesu podupru prijedlog švedskog predsjedništva da se počne sastavljati pristupni ugovor s Hrvatskom. "Mi očekujemo osnivanje radne skupine i početak izrade ugovora o pristupanju za Hrvatsku, to je znak da smo mi pri samom kraju (pregovora)", rekla je Kosor.

Budući da su pregovori deblokirani, rekla je premijerka, "bude li sve po planu, do kraja godine bit će 17 zatvorenih poglavlja i 31 otvoreno". "U ovoj smo godini odradili 82 zakona i ostala su nam samo dva do kraja godine i time je taj veliki posao završen", rekla je Jadranka Kosor. Bit će prihvaćen i financijski paket EU-a za 2012. i 2013., a u njemu je u raznim fondovima za Hrvatsku predviđeno oko tri i pol milijuna eura.

Predsjednica vlade kaže kako se može očekivati da je 2012. godina ulaska Hrvatske u Europsku uniju, "jer je financijski paket predviđen za prve dvije godine, za 2012. i 2013." "Te tri i pol milijarde eura, to je impresivan podatak, respektabilan novac i naša je zadaća sada početi se žestoko pripremati (...) za upotrebu tih sredstava", rekla je Kosor za HTV.

Pregovaračko poglavlje o pravosuđu, 23. poglavlje, i dalje je blokirano zbog korupcije i poteškoća s topničkim dnevnicima koji se povezuju s priznajem potpune hrvatske suradnje s Međunarodnim sudom za ratne zločine u Haagu. Hrvatska premijerka kaže kako će vlada "odlučno ispunjavati sve svoje obveze", a izražava i zadovoljstvo usmenim izvješćem glavnoga haaškog tužitelja Sergea Brammertza pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih naroda.

"Odlučni smo što se tiče političke volje ispunjavati sve svoje obveze, i drago nam je što je glavni tužitelj prepoznao te napore i napore posebne radne skupine, task forcea koji radi na temelju administrativne istrage". Što se tiče borbe protiv korupcije, rekla je, "temelj je cijeloga tog posla nulta tolerancija prema korupciji na bilo kojoj razini". "Rezultata ima i mi ćemo taj posao nastaviti", rekla je. "Mi smo ga odlučni završiti i sigurna sam da ćemo i 23. poglavlje u potpunosti riješiti", rekla je predsjednica hrvatske vlade.